Muzicianul lupenean Bela Andrași, premiat de Societatea Culturală Apollon într-o seară cultural-artistică de excepție, la Palatul Cultural Minerul

Home Cultură Muzicianul lupenean Bela Andrași, premiat de Societatea Culturală Apollon într-o seară cultural-artistică de excepție, la Palatul Cultural Minerul
Muzicianul lupenean Bela Andrași, premiat de Societatea Culturală Apollon într-o seară cultural-artistică de excepție, la Palatul Cultural Minerul

Excesul de zel al unui securist ar fi putut să-l aducă pe, la vremea respectivă, scriitorul George Călin, taman ”în fundul minei, la Lupeni”, pentru câteva rime aluzive la regimul de tristă amintire. A scăpat, atunci, ca prin urechile acului, dar după 40 de ani, a ajuns totuși la… Lupeni. E drept, nu la mină, ci într-un alt loc de unde izvorăște ”lumina”, la Palatul Cultural Minerul. De data aceasta ca ambasador al României la Convenția ONU de Geneva și, mai ales, ca președinte al Societății Culturale ”Apollon”. Acestei societăți culturale, în cadrul căreia se regăsesc câteva sute de reprezentanți ai culturii și artei românești contemporane, i se datorează și emoționantul proiect artistic intitulat ”Lecția de poezie”, dar și emblematicul Premiu de excelență ”Apollon”.

De fapt, prezența Excelenței Sale George Călin la Lupeni a fost posibilă tocmai datorită acestui premiu. Un premiu pe care Societatea Culturală ”Apollon” a considerat că, pentru activitatea sa din anul 2020, îl merită  muzicianul Bela Andrași din Lupeni. Inițial, acesta a fost invitat la București pentru a primi acest trofeu, organizatorii lansându-i invitația de a participa în spectacolul ”Lecția de poezie”, înștiințat fiind doar că va avea parte o mare surpriză. ”Domnule ambasador, dacă vreți să-mi faceți o mare surpriză, nu trebuie să mă chemați în Capitala țării, ci să veniți în ”Capitala culturală” din orașul meu, Lupeni”, i-a spus Bela Andrași ambasadorului George Călin.

Așa se face că sâmbătă, 3 octombrie, o suită întreagă de artiști, de la poeți și scriitori, actori, muzicieni și pictori, cu toții având în comun prietenia întru cultură și artă cu apreciatul nostru concitadin Bela Andrași (unul dintre cei mai activi și cei mai titrați compozitori români ai momentului), mobilizați de artistul de excepție Camelia Florescu, l-au însoțit la Lupeni pe ambasadorul George Călin pentru a-i înmâna lui Bela Andrași ”Premiul de excelență Apollon” pentru întreaga activitate în promovarea culturii și artei românești, cea mai înaltă distincție a Societății Culturale ”Apollon”. ”Sunt deosebit de emoționat și, mai ales, de onorat de acest premiu, așa cum sunt onorat de prezența atâtor oameni de cultură din România pe această scenă din orașul meu care se dovedește încă o dată că este o veritabilă Capitală culturală. Vă mulțumesc tuturor!, a spus Bela Andrași.

Societatea Culturală Apollon a acordat, cu acest prilej, și o serie de alte distincții de onoare unor slujitori ai culturii și artei din România, printre care s-au numărat și pictorița Delia Enache, muzicianul Niki Nuță, consilierul județean Maria Ivăniși și managerul Palatului Cultural – Minodora Sandu, cu toții din Lupeni.

Dincolo de latura festivă a acestui eveniment, publicul care și-a oferit bucuria de a reveni în sala de spectacole a Palatului Cultural Lupeni, redeschisă astfel după o lungă perioadă de ”pauză epidemiologică”, a putut viziona nu doar o veritabilă ”Lecție de poezie”, în care au recitat din propriile creații poeții George Călin (din Urziceni), Nastasica Popa (din Năvodari), Rodica Râpeanu (din Țăndărei), Tudosia Lazăr (actualmente din Galați, dar după domiciliul ”din buletin”, de la Vulcan), Aura Florea Ungureanu (din București), Carmen Florian (București), Maria Petrescu (din București), Lucia Elena Locusteanu (din Cluj Napoca), Ildiko Șerban (din Arad), Maria Botnariu (din Chișinău), Ilie Marinescu (din București), Adrian Bulgaru (din Urziceni), Teodora Coloja (din Buteni-Arad), Nadia Urian (din Bistrița Năsăud) și Rodica Mureșan (din Cluj Napoca), ci și un remarcabil spectacol muzical pe muzica (în general) scrisă de compozitorul Bela Andrași, interpretată de acesta, împreună cu band-ul său, dar și de polivalenta artistă Camelia Florescu și tinerele speranțe ale muzicii românești, Teona Răcheriu, Cristina Iosub, Adam Jenei și Szilvia Jenei. Pentru un spectacol artistic complet, acestora li s-au alăturat artiștii plastici Carmen Florian (din București), Delia Maria Enache (din Lupeni), Ayana Iulia Moraid (din București) și Silvia Jenei (din Maramureș) ș.a. Prezentarea spectacolului a fost realizată de actrița Rodica Horobeț. Evenimentul a fost completat de asemenea cu o serie întreagă de prezentări de carte, între care, la loc de cinste, se numără enciclopedia în 15 volume, cu poezie românească a unor scriitori contemporani din întreaga țară, proiect editorial ce aparține Academiei de Cultură și Artă Apollon.

Grație acestor minunați și neobosiți slujitori ai culturii și artei, reuniți într-o admirabilă seară de cenaclu la Lupeni, Capitala culturală a județului Hunedoara, pentru a-i oferi un cadou de suflet muzicianului Bela Andrași, au avut de câștigat toți cei prezenți. Pentru că în poezie, în muzică, în artă, în prietenie, nimeni nu pierde, ci dimpotrivă, toți avem doar de câștigat.

Felicitări, Bela Andrași pentru succes și pentru inițiativa de a aduce un astfel de eveniment pe scena de la Lupeni ! Cât despre Excelența Sa ambasadorul George Călin, președinte al Societății Culturale Apollon, suntem convinși că, după 4 decenii în care a trăit ”teama de Lupeni”, întâlnirea cu publicul de aici și atmosfera unei seri culturale de gală îl vor determina să revină, cu drag de Lupeni, în Valea Jiului. Așa cum credem că acest nou început al vieții cultural-artistice din municipiul Lupeni, după lunga perioadă de ”carantină” este unul de bun augur pentru minunatul public din Lupeni și din Valea Jiului.