Debut cu dreptul în noul an universitar de la Universitatea din Petroșani

Home Educație Debut cu dreptul în noul an universitar de la Universitatea din Petroșani
Debut cu dreptul în noul an universitar de la Universitatea din Petroșani

Noul an universitar 2020-2021 a debutat luni, 5 octombrie și la Universitatea din Petroșani, evenimentul fiind dublat de sărbătoarea Zilei Mondiale a Educației. Pentru a marca acest eveniment, în condițiile restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, conducerea Universității din Petroșani a mutat întâlnirea tradițională a cadrelor didactice cu studenții în aer liber, în ”amfiteatrul” natural de la intrarea în clădirea principală a instituției.

Câteva sute de studenți, în principal din rândul celor proaspăt admiși în anul I au luat parte la acest eveniment de la care, spre deosebire de ceilalți ani, au lipsit (tot din motive de siguranță sanitară) oficialitățile publice locale și județene sau managerii unor instituții publice și economice care erau prezente, în mod tradițional, la acest eveniment. Chiar și așa, emoțiile au fost mari iar cuvintele rostite de la tribună de rectorul Universității din Petroșani – prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, de decanii celor 3 Facultăți (conf.univ.dr.ing. Csaba Lorincz – de la Facultatea de Mine, conf.univ.dr.ing. Ilie Uțu – de la Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică, conf.univ.dr.ec. Imola Drigă – de la Facultatea de Științe), de Președintele Senatului academic – conf.univ.dr.ing. Nicolae Pătrășcoiu și de liderul studenților din Universitatea Petroșani – Alexandru Chiuda au fost apreciate de cei prezenți, fiind răsplătite cu aplauze.

Rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu a precizat că nu doar festivitatea de deschidere a noului an universitar este una ceva mai aparte, ci și activitatea didactică de la acest început de an universitar va fi una atipică, cursurile și seminariile urmând să se deruleze în mod special în mediul on-line, iar laboratoarele și lucrările practice vor avea un mod de desfășurare clasic, dar cu respectarea unor măsuri stricte de protecție sanitară. Chiar și în aceste condiții, rectorul Universității din Petroșani dă asigurări că noul an univeritar poate fi unul de succes, atât pentru noii studenți admiși la studiile de licență, cât și pentru toți studenții care urmează cursurile de licență, master și doctorat ale acestei universități.

”Tradiția universitară de peste 70 de ani găsește învățământul superior din Petroșani ca un învățământ modern, diversificat și adaptat permanent la competențele versatile care să răspundă în mod adecvat cerințelor de mâine. Suntem o universitate care se adaptează nu numai la cerințele mediului socio-economic, dar și una care încearcă să fie o instituție de avangardă pentru această regiune. Vom pregăti societății românești și europene tot mai mulți specialiști pentru industriile și serviciile cu valoare adăugată mare, pentru domeniile strategice de dezvoltare a României dar și în alte domenii care contribuie la o dezvoltare complexă și armonioasă a societății românești. Calitatea învățământului nostru superior înseamnă resursa umană – profesori și studenți – dascălii având în acest context nu numai rolul de a transmite cunoștințele necesare studenților pentru a deveni buni specialiști, dar și de a modela caractere, de a incita la creație, inițiativă și munca în echipă. Cu toate aceste condiții realizate, prefigurăm apoi angajabilitatea. Companiile mari sau mici, firmele, instituțiile și societățile de stat, băncile sau societățile de asigurări, au nevoie de specialiști cu aceste calități și competențe, studenții noștri găsindu-și locuri de muncă în țară sau străinătate, intrând în competiție de la egal la egal cu absolvenții altor instituții de învățământ superior din România și din Europa. Am promis că vom dezvolta această Universitate cu tradiție, dar în același timp modernă, iar rezultatele de până acum confirmă evoluția noastră ascendentă”, a spus, în discursul său, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani.

Acesta a mai evidențiat faptul că, în anul universitar precedent, în cadrul celor 3 facultăți ale Universității s-au pregătit circa 3500 de studenți în cadrul a 22 de specializări la învățământul de licență, alte 22 de specializări la învățământul de masterat și 4 specializări de doctorat. Noul an universitar începe la Petroșani cu un număr de 3712 studenți, în creștere cu 160 de studenți față de anul precedent.

De asemenea, rectorul Universității din Petroșani a evidențiat faptul că extinderea relațiilor de colaborare națională și internaționale s-au concretizat, în cel mai vizibil mod, prin existența unor relații de cooperare a Universității din Petroșani cu instituții academice din țările Uniunii Europene, dar și din Albania, Bosnia&Herțegovina, Kosovo, Republica Moldova, Egipt și India, în cadrul programelor Erasmus+ pentru derularea cărora Universitatea din Petroșani a atras finanțări nerambursabile de aproape o jumătate de milion de euro. ”Toate aceste au făcut posibil ca, din acest an, Universitatea din Petroșani să devină universitate europeană, numărându-se între primele 10 universități românești cu acest onorant titlu. Universitatea Europeană înseamnă acces direct la studii europene pentru studenții noștri, posibilitatea studenților noștri de a învăța cel puțin un an în universități de prestigiu din Germania, Austria, Italia, Spania, Polonia sau Grecia”, a mai punctat rectorul Sorin Mihai Radu.

Acesta a mai arătat că, deși pandemia de coronavirus a schimbat viața întregului mapamond și a supus unor provocări fără precedent inclusiv sistemul educațional universitar, Universitatea din Petroșani este pregătită pentru a face față chiar și aceste provocări și de a-și continua misiunea de formare a viitorilor specialiști din industrie, economie și servicii la cel mai înalt grad de pregătire profesională.