Festivalul ”Crinul de piatră” de la Petroșani aduce în 2020 un omagiu compozitorului Dumitru Lupu

Home Cultură Festivalul ”Crinul de piatră” de la Petroșani aduce în 2020 un omagiu compozitorului Dumitru Lupu
Festivalul ”Crinul de piatră” de la Petroșani aduce în 2020 un omagiu compozitorului Dumitru Lupu

Chiar și în vremurile de restriște cauzate de pandemia de coronavirus, cultura și educația trebuie să meargă înainte, așa cum talentul artistic al copiilor trebuie adus sub luminile rampei și pus în valoare. Aceasta este și una din misiunile asumate de familia profesorilor Jana și Tiberiu Coconeț care, prin intermediul Asociației Culturale ”Lirica” din Valea Jiului și-au propus să organizeze și în acest an festivalurile muzicale care i-au consacrat ca veritabili șlefuitori de talente.

Cu respectarea tuturor reglementărilor legale și a măsurilor de protecție sanitară, municipiul Petroșani va găzdui o nouă ediție a Festivalului de muzică ușoară pentru copii ”Crinul de piatră”. Ediția din acest va avea și o secțiune specială, care va aduce un meritat remember al apreciatului compozitor român Dumitru Lupu, autor al unora dintre cele mai frumoase șlagăre românești din toate timpurile. Pe scena ”Crinului de piatră” vor urca în acest an, doar la această secțiune specială, 14 concurenți care au trecut etapa preselecțiilor: Sidonia Ganea, Amira Ungur, Livia Medisan, Andrada Cinazan, Antonia Niculcioiu, Daria Dănilă, Andrei Râșnoveanu, Alexandra Zatinga, Nicoleta Zatinga, Teofana Cepoi Melek, Anca Sarah Rotaru, Anuța Păsărică, Sidonia Negoi și Elena Mojoatcă. Acestora li se vor alătura desigur și alți tineri talentați și pasionați de arta spectacolului, care vor urca pe scena festivalului ”Crinul de piatră” în cele două zile de desfășurare a acestuia.

Juriul festivalului este alcătuit din artiștii: Rodica Popa Comăniciu, Ileana Șipoteanu, Gabriela Coconeț, Theodora Jurca, Tiberiu Coconeț jr., Maria Cioica, Mihai Sima, Lili Lascău. Prezintă: Mari Poenar.

”Da, asta face muzica:  dă glas sufletului nostru. Ne conectează. Ne aduce aminte de ce ne numim „oameni”. Exact ca iubirea. Nu o vedem, dar nu putem fără ea. Dar dacă ar dispărea brusc de peste tot? Stați o secundă și imaginați-vă asta. Puteți să vă imaginați asta? Muzica stă acolo lângă voi când nu mai e nimeni. Muzica nu minte și nu trădează niciodată. De aceea artiștii nu sunt ‘neesențiali” și muzica nu este un domeniu „neimportant”, spune prof. Jana Coconeț, inimos organizator al evenimentelor cultural-artistice ce poartă marca Asociației Culturale Lirica din Petroșani.

Festivalul-concurs ”Crinul de piatră” va avea loc la Petroșani pe data de 24-25 octombrie 2020 la terasa casa Sofia din Parcul ”Carol Schreter” din municipiul Petroșani. Evenimentul muzical este organizat, ca de obicei, cu sprijinul Primăriei municipiului Petroșani, iar participarea publicului este gratuită, în limitele impuse de regulile de protecție sanitară.