Trei semne că bateria auto nu mai funcționează corespunzător

Home Economie Trei semne că bateria auto nu mai funcționează corespunzător
Trei semne că bateria auto nu mai funcționează corespunzător

Calitatea bateriei auto și modul în care aceasta este întreținută sunt factori esențiali, care îi determină durata de viață. Astfel, una folosita corespunzător poate funcționa pe o perioada de câțiva ani la capacitate maximă, în timp ce una supusă unui consum mare și constant de energie electrică poate ceda după un an sau doi.

Cu toate acestea, nicio baterie auto nu poate fi folosită la nesfârșit, indiferent de atenția care i se acordă. În schimb, la un moment dat, va prezenta câteva semne care anunță șoferul ca aceasta și-a atins limitele și că nu mai poate funcționa pentru mult timp, moment în care trebuie schimbată cu una noua.

Iată 3 semne de uzură ale bateriei auto

Înainte ca bateria mașinii să se epuizeze total, aceasta prezintă câteva semne pe care orice șofer trebuie să le ia în considerare. Astfel, conducătorii auto știu că acela este momentul în care trebuie să o schimbe, pentru a asigura funcționarea corespunzătoare a sistemului electric și pentru a nu ajunge în situația în care acesta să cedeze.

Dificultăți în pornirea motorului

Primul semn al unei baterii care nu mai funcționează corespunzător este pornirea dificilă a motorului. Acesta se poate manifesta în doua feluri care constau fie într-o pauza de câteva secunde între asigurarea contactului și pornire, fie în nevoia de a roti cheia de mai multe ori pentru a porni motorul. 

De obicei, o baterie auto cu amperaj 100 (ah) poate asigura pornirea instantă pentru mai mult timp, deoarece este mai rezistentă decât cele cu amperaj mai mic, dar și aceasta se epuizează la un moment dat. 

Exista cazuri în care motorul nu pornește din cauza faptului că a existat un consumator ce a folosit toată energia bateriei și este de ajuns o sursă de curent electric pentru a porni mașina. Totuși, dacă problemele la pornire apar în mod repetat, acumulatorul trebuie schimbat.

Apariții repetate ale semnalului luminos

Semnalele luminoase din bord au rolul de a atenționa șoferii asupra oricăror defecțiuni. De obicei, acestea apar în același timp cu problema pe care o semnalizează și dispar atunci când aceasta s-a rezolvat. 

În schimb, semnalul care indică probleme la nivelul bateriei poate să apară și să dispară fără intervenția șoferului sau a unui mecanic, ceea ce poate crea confuzie. Acesta este un semn că bateria dă primele semne de epuizare, având momente în care nu funcționează la parametri optimi.

Semne fizice ale unei defecțiuni

Unul dintre cele mai evidente semne că bateria auto nu funcționează corespunzător îl reprezintă orice fel de defecțiune observabilă cu ochiul liber. Daca este îndoită sau are scurgeri de lichid, înseamnă că aceasta trebuie schimbată în mod obligatoriu. De asemenea, la fel trebuie tratate și indiciile care se pot observa la nivel olfactiv care presupun mirosuri neplăcute pe care le emană.

În concluzie, bateria auto se comportă într-un mod anormal înainte ca ea să devină complet inutilizabilă. De aceea, este obligatoriu ca orice șofer să ia în considerare aceste semne și să o schimbe din timp.

sursa foto: envato.com