Parcul ”Regele Mihai I” din orașul Petrila își va recăpăta strălucirea de odinioară

Home Administrație Parcul ”Regele Mihai I” din orașul Petrila își va recăpăta strălucirea de odinioară
Parcul ”Regele Mihai I” din orașul Petrila își va recăpăta strălucirea de odinioară

În rândul locurilor din Valea Jiului care mustesc de istorie dar peste care colbul vremurilor a așternut, în chip nedrept, uitarea, s-a numărat ani de-a rândul un mic, dar frumos parc din centrul orașului Petrila. Cunoscut de-a lungul timpurilor drept ”Parcul Nicolae Teodorescu”, ”Parcul Tineretului” sau ”Parcul Pensionarilor”, acesta a primit, cu câțiva ani în urmă, la inițiativa primarului orașului Petrila, Vasile Jurca, denumirea de ”Parcul Regele Mihai I”.

Pe bună dreptate, dacă avem în vedere faptul că, în acest loc, petrilenii aveau să-l primească, la 15 iunie 1935 pe tânărul Rege Mihai I, aflat într-o vizită în Valea Jiului, alături de reprezentanți ai conducerii țării dar și alături de colegii săi din clasa palatină. De fapt, vizita fusese programată a fi chiar una de studii, având ca subiect industria locală. Membrilor delegației regale li s-au prezentat atunci Atelierele Centrale ale Societăţii Petroşani (fostul URUMP, devenit și acesta, între timp, o ruină), apoi Uzina Electrică Petroşani. La Petrila, Majestatea Sa Regele Mihai I şi colegii au vizitat Mina de cărbuni Deak, Spălătoria de Cărbuni şi Fabrica de Brichete, unde li s-au oferit explicaţii tehnice de către profesori şi ingineri. Un moment memorabil al vizitei regale în orașul Petrila a fost, desigur, susținerea examenului de studii tehnice, care a avut loc chiar în Parcul N. Teodorescu. Sursele istorice ale acelor vremii păstrează amintirea momentului: ”Încă de la orele 9 dimineața, copii de la școală, îmbrăcați în costume naționale, în frunte cu învățătorii, au făcut front la intrarea în parc. Parcul, un loc de recreație minunat, frumos pavoazat cu drapele naționale, chioșcurile îmbrăcate în școarțe naționale, dintre care unul special împodobit pentru Măria Sa, ca și florile din ronduri și fânul de curând cosit, erau de asemenea nerăbdătoare de a primi cât mai curând pe împăratul Mic, de a-l vedea, de a se simți lângă el.  Întrebat de un coleg despre ce a scris în lucrarea sa de examen, Voievodul Mihai a răspuns – “despre ascensorul electric de la mină”. După examen, elevii nu s-au putut abţine şi au intrat în Popicăria de lângă Parcul Petrila şi, pentru prima dată, Regele Mihai a încercat acest sport foarte mult practicat în Valea Jiului”, scrie, citând din presa vremii, documentaristul Marian Boboc, în cartea ”Liberalii lui Miocu”.

Între timp, evenimentul a fost șters din cărțile de istorie în perioada comunistă, dar a rămas la fel de viu și de important în memoria petrilenilor. Cei mai în vârstă își aduc și astăzi aminte de acele vremuri, iar cei mai tineri le-au învățat din poveștile bunicilor.

Pentru că un astfel de eveniment merită consemnat nu doar în inimile oamenilor sau în cartea de istorie a Petrilei, ci poate constitui un punct de reper pe harta turistică a orașului și a Văii Jiului, primarul orașului Petrila și-a propus, încă din 2018, atunci când a propus Consiliului local ca vechiul parc al ”Tineretului” să primească numele Regelui Mihai I, să găsească soluții pentru a reda acestui loc de poveste strălucirea sa de odinioară. ”Am găsit în cele din urmă oportunitatea de a include și acest obiectiv într-un proiect  mai amplu, care are ca scop îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Petrila, un proiect pentru care am obținut finanțarea pe fonduri europene și care a intrat deja în etapa de realizare a proiectului tehnic, urmând ca, sperăm noi, din primăvară, să ne apucăm efectiv de lucru”, spune Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Potrivit acestuia, în elaborarea proiectului tehnic de execuție se va porni chiar de la imaginea pe care acest parc a avut-o în anii 30 ai secolului trecut, atunci când aici a avut loc vizita Regelui Mihai I și a Clasei Palatine. În proiect se specifică faptul că vor fi modernizați aproximativ 4.000 de metri pătrați de spații verzi, cu alei noi (în suprafață de circa 400 mp) și reconstruirea celebrului foișor (în suprafață de 46,70 mp), dar și cu mobilier specific, panouri de afișaj, corpuri de iluminat și coșuri de gunoi. ”Parcul, în proporție de 70-80 % va arăta la fel ca în 1935. Vorbim de construcții, de alei, de ronduri de flori și de tot ceea ce se afla în parc la momentul vizitei Regelui Mihai I. Pentru a recrea atmosfera retro a acestui parc, toată partea de proiectare se bazează pe o fotografie de epocă în care este surprins chiar momentul onorantei vizite regale. E un moment important în istoria orașului nostru și el merită readus în atenția oamenilor, așa cum merită promovat ca obiectiv de interes turistic pentru cei care vor veni să ne viziteze”, mai spune primarul Vasile Jurca.

Lucrările de reamenajare a Parcului ”Regele Mihai I” vor începe în primăvara anului viitor, concomitent cu alte obiective similare cuprinse în proiectul european care este implementat de autoritățile locale de la Petrila.