Széll Lőrincz: ”Educația digitală trebuie să fie o prioritate legislativă”

Home Politică Széll Lőrincz: ”Educația digitală trebuie să fie o prioritate legislativă”
Széll Lőrincz: ”Educația digitală trebuie să fie o prioritate legislativă”

Situația creată de pandemia de Covid19 ne-a arătat că trebuie să accelerăm procesul de dobândire și de îmbunătățirea competențelor digitale în rândul copiilor, tinerilor, dar și a adulților, consideră Széll Lőrincz, candidat al UDMR Hunedoara pentru Camera Deputaților.

”Urmările acestei perioade le vom resimți, pe termen lung, în aproape toate domeniile de activitate. Cred că mutarea educației în mediul virtual va avea cele mai profunde implicații, multe deja le vedem sau chiar putem să le anticipăm. Transformarea digitală a educației va afecta profund viitorul întregii noastre societăți. De aceea printr-o legislație modernă și pragmatică realizată în Parlamentul României trebuie să dirijăm acest proces, astfel încât din el să iasă câștigători copiii noștri, generațiile viitoare”, a declarat candidatul UDMR Hunedoara la Camera Deputaților.

Potrivit lui Széll, legislația românească în domeniul educației digitale trebuie să aibă în vedere numeroase aspecte, de la infrastructura, conectivitatea și echipamentele digitale, planificarea și dezvoltarea eficientă a capacității digitale, inclusiv de capacități organizaționale actualizate, formarea de profesori competenți și experți din punct de vedere digital până la conținut digital de învățare de înaltă calitate, instrumente ușor de utilizat și platforme sigure care respectă confidențialitatea și standardele etice. ”Avem nevoie să creăm cadrul legislativ pentru realizarea unei alfabetizări digitale, inclusiv în privința fenomenului dezinformării din mediul virtual, dar și de o educație care să aibă ca rezultat o bună cunoaștere și înțelegere a tehnologiilor intensive de date, dar și a inteligenței artificiale”, a mai spus candidatul UDMR Hunedoara la Camera Deputaților.

Széll Lőrincz a amintit faptul că, în conformitate cu principiul subsidiarității, în UE educația și formarea profesională sunt competențe ale statelor membre, dar, cu toate acestea, Uniunea are obiective legate de educația digitală, fiind implicată și în perfecționarea Spațiului european al educației. ”Un rezultat concret al Spațiului european al educației este Planul de acțiune pentru educația digitală pentru perioada 2021-2027 care vizează realizarea unui învățământ online de calitate, care să fie incluziv și accesibil tuturor în Europa”, a subliniat Széll Lőrincz, care a adăugat că, din punct de vedere legislativ, România trebuie să se racordeze la aceste trenduri și să urmărească atentă toate oportunitățile de finanțare care ar putea decurge din noile planuri europene.

Széll Lőrincz conduce lista de candidați ai UDMR Hunedoara pentru Camera Deputaților, iar Kutasi Csaba pe cea pentru Senat. UDMR se prezintă cu liste complete de candidați la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Comandat de UDMR – Organizația județeană Hunedoara – CUI mandatar 13200002 – Executat de Exclusiv Media Group SRL