De Ziua Națională a României, s-a Straja s-a dat oficial startul noului sezon turistic de iarnă

Home Administrație De Ziua Națională a României, s-a Straja s-a dat oficial startul noului sezon turistic de iarnă
De Ziua Națională a României, s-a Straja s-a dat oficial startul noului sezon turistic de iarnă

Autoritățile publice locale din municipiul Lupeni, administratorii domeniului schiabil și proprietarii de cabane și pensiuni s-au mobilizat exemplar la final de noiembrie, pentru ca odată cu minivacanța prilejuită de Ziua Națională a României să coincidă cu deschiderea oficială a sezonului turistic de iarnă în Stațiunea Straja, una dintre cele mai apreciate destinații de vacanță din România.

Profitând de prima zăpadă consistentă care a căzut în zona Munților Vîlcanului, dar și de temperaturile scăzute de la finalul lunii noiembrie, administratorii pârtiilor din apreciata stațiune de schi Straja de pe Valea Jiului au pornit, la rândul lor, tunurile de zăpadă astfel încât primele pârtii au fost pregătite corespunzător pentru a-i primi pe iubitorii sporturilor de iarnă care au ales
să-și petreacă aici minivacanța de Ziua Națională a României. Startul oficial al sezonului de schi de la Straja s-a dat încă de sâmbătă, 28 noiembrie 2020 pe pârtia Platoul Soarelui, iar o zi mai târziu a fost deschisă și pârtia Constantinescu.

În contextul pandemiei de coronavirus, reprezentanții stațiunii Straja precizează că au fost luate toate măsurile necesare pentru prevenirea riscurilor de infectare cu Covid-19, atât pe pârtii cât și în spațiile de cazare și de alimentație publică. Spre exemplu, într-un comunicat  al administratorului pârtiei Platoul Soarelui se arată că teleschiurile de aici au 3 coloane separate și distanțate, pentru îmbarcare. Turiștii sunt obligați să păstreze distanța de 2 metri față de persoana din fața lor. Masca de protecție este obligatorie și în spațiile deschise. Măsuri similare sunt adoptate și pe instalațiile care deservesc pârtia Constantinescu și vor fi impuse pe toate celelalte
instalații de transport pe cablu de la Straja.

Odată cu deschiderea noului sezon turistic de iarnă, Administrația publică locală de la Lupeni
informează la rândul său că au fost luate toate măsurile necesare pentru ca activitatea din stațiune să poată fi menținută, în condiții de deplină siguranță, pe tot parcursul acestui sezon. ”În Straja am reușit să deschidem oficial sezonul turistic de iarnă în preajma Zilei Naționale, dar pregătirile pentru sezonul de schi în Straja au început încă de la jumătatea lunii noiembrie. Tunurile de zăpadă au început sa facă zăpadă artificială pentru iubitorii de schi, iar instalațiile de transport pe cablu, inclusiv telegondola, au fost verificate. Felicitări tuturor pentru implicare: Comexim R SRL Lupeni, Domeniului Schiabil Straja, echipei Salvamont Lupeni, iubitorilor de schi, tuturor investitorilor din Straja, Asociației Pro Straja, ISU și Jandarmeriei, tuturor celor care își desfășoară activitatea aici și celor care își petrec timpul liber aici! Felicitări și mulțumiri tuturor celor care în permanență și cu deosebire în sezon dau viață stațiunii! Ne dorim fie un sezon bun și frumos iar pentru asta ne vom uni forțele, vom colabora și împreună vom face tot posibilul să reușim ! Doamne ajută!”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

La inițiativa acestuia, pe data de 1 Decembrie 2020, telegondola de acces în stațiune a fost pusă la dispoziția tuturor gratuit, acesta fiind cadoul oferit de Primăria Lupeni locuitorilor din municipiu și turiștilor care au venit aici, în cinstea Zilei Naționale a României. Dincolo de acest lucru, Primăria municipiului Lupeni a acordat și în acest an, în ciuda problemelor generate de pandemia de coronavirus, atenția cuvenită dezvoltării turismului în stațiunea Straja. Au fost efectuate o serie de lucrări de investiții în ceea ce privește introducerea apei potabile în stațiune sau în dotarea Centrului Salvamont Lupeni. ”Fără Salvamont noi nu reușim să facem nimic în stațiunea Straja. Siguranța oamenilor care vin la Straja este esențială, iar activitatea celor de la Salvamont este determinantă în acest scop. Noi am făcut o serie de investiții în dotări și echipament specific necesar salvamontiștilor și în anii precedenți. Anul acesta, la solicitarea celor de la Salvamont, am investit în dotarea Centrului Operațional Salvamont de pe strada IL Caragiale cu o centrală termică pe gaz. Investițiile în Straja vor continua, pentru că modernizarea acestei stațiuni este unul din elementele prin care suntem convinși că putem creiona o nouă identitate economică a municipiului Lupeni”, a mai spus primarul Lucian Resmeriță.

Acesta și-a propus ca în anii următori, stațiunea Straja să dispună și de gaz metan, motiv pentru care Primăria a demarat deja, în acest scop, un proiect ambițios, de aproape 6 milioane de euro. ”Avem un proiect ambițios care se află în faza de depunere pentru accederea la fondurile europene, care va rezolva problema încălzirii pentru 2000 de case din municipiul Lupeni precum și din stațiunea Straja. Odată ce Straja va avea gaz metan, apă potabilă, canalizare, sistem de hidranți
pentru incendii, semnal pentru telefonie și internet, va fi practic o stațiune modernă, europeană. Drumul bun, telegondola, 
instalațiile pe cablu multiple, pârtiile cu zăpadă dotate și amenajate corespunzător, Serviciul Salvamont, Jandarmeria Montană, cabane, pensiuni, schitul Straja și Crucea cea Mare… Ce își poate dori, mai mult, un turist? Ca și administrație locală ne dorim să dezvoltăm și zona cunoscută sub numele de „Agrement”, cu acel bazin de înot pe care am început să-l realizăm, cu o nouă sală de sport în zonă, dar și cu alte investiții pe care le au în vedere și cei din mediul privat, inclusiv trasee de biciclete mai multe și noi trasee turistice de vară și de iarnă. Cred că stațiunea Straja va fi, de departe, una dintre cele mai moderne și mai frumoase din țară. O să scăpăm și de pandemia asta, iar stațiunea Straja, sunt convins, va redeveni un reper pe harta turistică națională și europeană, asaltată de turiști din ce în ce mai mulți”, a mai spus primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță.

Pe măsură ce zăpada va acoperi întregul domeniu schiabil de la Straja, cei care vor veni aici în această iarnă vor avea parte de o rețea vastă de pârtii ce însumează peste 27 de km de pârtii, de toate categoriile, toate fiind deservite de instalații specifice.

Foto: Complex Montana Straja (Facebook)