Piesa lui Valeriu Butulescu ”Insula femeilor” deschide Festivalul de Teatru de la Iași

Home Cultură Piesa lui Valeriu Butulescu ”Insula femeilor” deschide Festivalul de Teatru de la Iași
Piesa lui Valeriu Butulescu ”Insula femeilor” deschide Festivalul de Teatru de la Iași

Una dintre cele mai cunoscute piese de teatru ale dramaturgului Valeriu Butulescu, ”Insula Femeilor” este piesa de referință care deschide joi, 3 decembrie 2020, Festivalul de Teatru ”Aurel Luca” de la Iași. Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Studenților Iași prin Teatrul Studențesc „Ludic”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Ministerului Tineretului și Sportului și a ajuns la ediția cu numărul XIV.

În cadrul evenimentului cultural vor fi prezentate o serie de evenimente, de la reprezentanții artistice la workshopuri, toate evenimentele urmând să fie difuzate exclusiv on-line pe paginile de Facebook ale Casei de Cultură a Studenților din Iași și Teatrului Ludic din Iași.

Teatrul Studențesc „Ludic” este, de altfel, cel care a montat piesa ”Insula Femeilor” după piesa omonimă a lui Valeriu Butulescu. ”Este pentru mine încă o veste bună! Iată-mă iar pe scenă, la finele anului pandemic. Este meritul regizorului Andrei Ciobanu  de la Iaşi, care a montat ”Insula femeilor”, iar piesa va fi prezentată în Festivalul de Teatru „Aurel Luca”. Cu Andrei Ciobanu m-am întâlnit acum trei ani, când m-a invitat la spectacolul după piese mea Pacea cu Zmeii. Atunci piesa s-a jucat chiar de Sfânta Parascheva. M-am temut că nu va veni nimeni. Dar sala Ateneului din Iaşi a fost arhiplină. Înghesuială aproape ca la moaşte. Acum, festivalul se va desfăşura online! E bine şi aşa. Important e că lucrurile încep iar să se mişte! Mulţumesc, Andrei!”, a declarat dramaturgul petroșenean Valeriu Butulescu.

Piesa lui Valeriu Butulescu spune povestea a patru femei tinere, naufragiate pe o insulă pustie. Patru femei cu o imaginaţie dusă dincolo de ”normal”. Patru femei în a căror imaginaţie bărbaţii capătă dimensiuni cosmice. Comicul de situaţie, comicul de limbaj, comicul personajelor în sine vine din modul în care autorul știe să gestioneze conflictul. Mesia mult așteptat prin întruparea într-un bărbat apare în final sub aspectul a… doi bărbaţi. Și de aici conflictul se amplifică.

Regizorul Andrei Ciobanu, care a pus în scenă această piesă la Teatrul Ludic din Iași este și coordonatorul Festivalului de teatru ”Aurel Luca” de la Iași. Acesta spune că „spectacolele care vor fi prezentate anul acesta la festivalul de teatru poartă mesaje puternice și transmit emoție, creionând un portret al fenomenului teatral tânăr, un fenomen viu, aflat în continuă schimbare.”

Festivalul de teatru de la Iași, care se va desfășura în perioada 3-6 decembrie 2020, propune abordări diferite ale fenomenului teatral, de la montări clasice, la puneri în scenă curajoase, de la teatrul absurdului la teatru-dans, toate reunite sub semnul calității și al pasiunii pentru teatru. „Ediția din acest an a manifestării festivalului  se va desfăşura sub auspiciul aniversării a 42 de ani de la înfiinţarea Teatrului „Ludic”, al cărui iniţiator a fost Aurel Luca”, precizează Bogdan Crucianu, directorul Casei de Cultură a Studenților Iași.

Pentru iubitorii de teatru care doresc să vizioneze online acest eveniment cultural care-l readuce în atenție și pe dramaturgul Valeriu Butulescu, vă prezentăm programul integral al evenimentului:

Joi,  3 decembrie, ora 20.00: 

Teatrul Ludic, Iași– Insula femeilor, după Valeriu Butulescu, regia Andrei Ciobanu

Vineri, 4 decembrie, ora 11.00:

O poveste descâlcită – spectacol pentru cei mici

Vineri, 4 decembrie, ora 18.00:

Workshop – Tehnici și exerciții de respirație, dicție și improvizație în pandemie – Andrei Ciobanu

Vineri, 4 decembrie, ora 20.00:

Bacteria H, Brașov – Auto. Parcă nu îți mai e rușine cu tatuajele tale, de George Lucian Ciobanu, regia George Lucian Ciobanu

Sâmbătă, 5 decembrie, ora 11.00:

O întâmplare fericită – spectacol pentru cei mici

Sâmbătă, 5 decembrie, ora 18.00:

Trupa Teatrul Liber “Imago”, Cluj-Napoca – Via Animae sau Calea unui nou-născut, regia Maria-Alexandra Rădulescu, Mădălin Balint

Sâmbătă, 5 decembrie, ora 20.00:

Teatrul Studențesc Thespis, Timișoara – Măicuța Maria Ignatius explică totul, de Cristopher Durang, regia Salahhé

Duminică, 6 decembrie, ora 11.00:

Din lumea lui Minnie Mouse – spectacol pentru cei mici

Duminică, 6 decembrie, ora 18.00:

Teatrul Studențesc ”Moft”, Ploiești – My Darling Eliza, adaptare după ”Pygmalion”, de George Bernard Show, regia Antoneta Trifu

Duminică, 6 decembrie, ora 20.00:

Microbis Dance Company, Sibiu – Ultima îmbucătură din…dragoste, de Hugo Wolff, regia Hugo Wolff