Top 3 device-uri inteligente care îți pot transforma locuința într-o casă smart cu ajutorul Internetului

Home Economie Top 3 device-uri inteligente care îți pot transforma locuința într-o casă smart cu ajutorul Internetului
Top 3 device-uri inteligente care îți pot transforma locuința într-o casă smart cu ajutorul Internetului

Cum ar fi dacă majoritatea device-urilor din casa ta s-ar putea conecta singure la Internet? Deja computerele, laptopurile, tabletele și telefoanele inteligente fac acest lucru de ceva timp, dar este vorba și de alte aparate, cum ar fi ceasurile deșteptătoare, boxele audio, becurile lustrelor, jaluzelele de la ferestre, frigiderul, mașina de spălat etc. Și cum ți s-ar părea dacă toate acestea ar putea transmite informații și ți-ar putea executa comenzile, chiar dacă tu nu ești lângă ele să le apeși butoanele?

Nu, nu este un scenariu de film SF, deși s-ar încadra foarte bine și acolo. Este deja o realitate care se întâmplă peste tot în lume. Poartă denumirea de „Internetul Lucrurilor” (din limba engleză, Internet of Things sau, prescurtat, IoT) și, pe zi ce trece, devine un concept tot mai avansat și mai des folosit în automatizarea caselor oamenilor.

Automatizarea caselor presupune posibilitatea de a comanda obiectele familiare de acasă cu o simplă apăsare pe ecranul telefonului tău inteligent sau doar cu o comandă vocală. Unele acțiuni, precum stingerea sau aprinderea luminilor din casă, sunt destul de simple, dar altele, precum controlul unor camere video de supraveghere la anumite intervale de timp, pot presupune procese mai avansate. 

Iată doar câteva din obiectele care pot fi automatizate și cu care poți face trecerea la o casă smart în cel mai scurt timp

Aproape toate obiectele alimentate electric din casa ta pot deveni „smart” sau deja există modele care au această capabilitate pe rafturile unui magazin.

 

  • Boxele și ecranele smart 

Acestea sunt, poate, unele din cele mai populare device-uri din era IoT și au motive puternice să fie în topul preferințelor consumatorilor. În afară de funcția lor clasică de a reda muzica preferată, poți adresa chiar întrebări unei boxe smart care, cu ajutorul conexiunii la Internet, îți va oferi, vocal, răspunsul dorit. De asemenea, poți comanda obiectului să seteze alerte, să modifice intensitatea luminii din casă sau să ridice temperatura oferită de centrala termică. 

Cam aceleași abilități le are și un ecran smart, avantajul fiind că aici poți și vedea răspunsul pe care îl aștepți dacă i-ai adresat o întrebare, spre deosebire de boxe, unde totul se petrece în mod audio. Astfel, dacă îi soliciți vocal să redea o piesă muzicală, display-ul inteligent nu doar că te va încânta auditiv imediat, dar îți va afișa și date suplimentare despre artist și albumul din care face parte melodia.

 

  • Soneria inteligentă și încuietorile smart

Dacă ai un apartament mai mare sau o casă cu o curte interioară generoasă, poate fi util să poți comanda de oriunde te-ai afla în domiciliu, prin intermediul telefonului inteligent, ușa sau poarta de la intrare. Acest lucru se poate face foarte simplu cu o sonerie smart care este prevăzută cu acces la Internet, cu un difuzor și o camera video. 

Astfel, poți vedea cine sună sau bate la ușă și îi poți transmite un mesaj de întâmpinare și comanda mecanismului inteligent de închidere a ușii sau porții să se deschidă cu o simplă glisare pe ecranul telefonului. De asemenea, poți programa aceste device-uri să fie inactive pe anumite perioade ale zilei, de exemplu, când știi că trebuie să vină copilul de la școală, sau poți crea anumite coduri de acces pentru fiecare membru al familiei, pentru un plus de securitate.

 

  • Sisteme sofisticate de supraveghere video

Tot din sfera siguranței casei fac parte și sistemele inteligente de supraveghere a casei. Combinând un sistem de camere video IP, așa cum sunt cele pe care le poți vedea dând un click aici, cu diverși senzori aplicați în zonele vulnerabile, cum ar fi ferestre, uși, trape, porți, etc., toate conectate la Internet, vei avea întotdeauna un control complet asupra a tot ce „mișcă” la domiciliul tău atunci când ești plecat. 

Cu câteva simple comenzi, poți vedea toate zonele din casă, aprinde lumina în unele camere sau crea un algoritm prin care ele să fluctueze succesiv, creând impresia că cineva este în permanență acasă. 

Așadar, cu atâtea soluții smart și device-uri care pot automatiza lucrurile care altă dată păreau imposibile fără efortul fizic, viitorul începe să se instaleze temeinic în viețile fiecărui om, aducând cu sine o creștere apreciabilă a confortului și a calității vieții.

Sursa foto: shutterstock.com