Răzvan Fara, o nouă stea a muzicii din Valea Jiului șlefuită cu dragoste de Ileana Berki

Home Cultură Răzvan Fara, o nouă stea a muzicii din Valea Jiului șlefuită cu dragoste de Ileana Berki
Răzvan Fara, o nouă stea a muzicii din Valea Jiului șlefuită cu dragoste de Ileana Berki

Pentru Ileana Berki, unul dintre numele cu rezonanță ale scenei artistice din Valea Jiului, șlefuirea glasurilor de argint, debutul și îndrumarea tinerilor talentați spre ”Calea Lactee” a unei cariere artistice, a devenit un mod de viață. Iar pentru că oamenilor cu har care știu să dăruiască, Dumnezeu le compensează în chip armonios străduințele, nu este deloc de mirare că în jurul ei apar, an de an, noi noi glasuri de argint care-i umplu inima de fericire.

Așa s-a întâmplat, după cum ne mărturisește Ileana Berki, și cu Răzvan Fara, un tânăr cantautor în vârstă de 12 ani, fiul familiei Elena și Remus Fara din Lupeni. ”Într-o zi, coborând pe scară, un glas puternic al unui copil mărunt cu ochii mari și negrii, îmi spune răspicat „Bună ziua! Sunteți Doamna Berki?” Uimită, îi răspund „Da.” Îmi întinde o mânuță firavă și se prezintă, „Mă numesc Răzvan Fara. Sunt verișorul Larisei Nicuța, a cărei profesoară de muzică sunteți” Urcând pe scară îmi spune „Mă bucur că v-am cunoscut. Mă duc în vizită la verișoara mea, vă doresc o zi bună.” În momentul acela, habar nu aveam ce va urma în viața mea, alături de acel copil. Dar el știa exact ce-și dorea, iar magia acelui moment mă va urmări veșnic. Mai apoi, într-o zi sfântă de Crăciun, s-a întâmplat minunea să îl aud colindând la bunicii săi, în Dealul Babii, la casa Domnului Profesor Hațiegan, s-a oferit să cânte primul colind, fără să realizeze că prin sclipirea de atunci a adus o nobilă deschidere pentru recitalul grupului nostru „Glasuri de Argint”. Din acel moment a devenit elevul meu”, ne destăinuie Ileana Berki.

De atunci a trecut ceva timp. Timp în care Răzvan a studiat chitara, canto, cu o ușurință și o dezinvoltură ieșită din comun, a început să compună versuri și muzică de o inimaginabilă contribuție atât din punct de vedere al viziunii societății, cât și al soluțiilor utopice și totodată aplicabile în lume, pentru toate sufletele.  A scris cele mai emoționante cântece pentru toate persoanele dragi din viața lui (mama, tata, bunica) – icoanele existenței lui. În același timp, Răzvan este și scriitor, lucrând în prezent la o carte cu text simultan în Limba Română și în Limba Engleză.

Profesoara acestuia, Ileana Berki, se declară uimită și, în același timp, fascinată, de talentul acestui copil și de felul în care știe să-și exprime sentimentele, deopotrivă în muzică, în poezie și în literatură. ”Răzvan are o mare iubire, care nu l-a trădat niciodată, iubirea pentru carte și citit. Dacă Îi vei dărui o carte, o să rămâi în inima lui pentru totdeauna. Exprimându-se la fel de bine în Limba Engleză, ca și în Limba Română, a scris și o piesă în limba engleză, care se numește Happy World și care demonstrează că Răzvan Fara este un idealist. Una din expresiile cele mai formidabile pe care le-am putut auzi vreodată se află în versurile lui ”Prietenia vine din inimă, ca o lumină!”. În funcție de discuțiile și stările noastre sufletești au început să se contureze, cântec după cântec”, spune Ileana Berki.

De curând, chiar și în condițiile grele pentru întreaga lume artistică, generate de pandemie, Răzvan Fara a muncit enorm, în studio, reușind să scrie, să compună, să interpreteze și să înregistreze primul său album muzical, alături de maestrul Adrian Ordean de la grupul ”Compact”. Răzvan Fara fiind și o fire idealistă, printre piesele albumului său de debut se regăsesc piese justițiare care se numesc ”Masca”, ”Lăcomia”, ”Corupția”, piese în care acesta îi întreabă pe oamenii mari de ce nu au curajul să lupte pentru copiii lor, așa cum un animal luptă pentru puiul lui până la ultima suflare, dându-le în același timp și soluția prin care pot face acest lucru. În plus, pentru nostalgici, Răzvan aduce pe primul său album și un fascinant vals, tot pe un text protestatar: „Valsul Oamenilor Falși”.

Noul album muzical ce poartă, ”da capo al fine” amprenta talentatului cantautor Răzvan Fara, se va intitula cel mai probabil ”Toamna”, după numele uneia dintre piesele înregistrate, considerată chiar și de profesoara sa, Ileana Berki, drept perla muzicală a întregului album, o piesă pe care o puteți asculta și dumneavoastră, urmând linkul de YouTube de mai jos. https://youtu.be/asFANZHaPbE

”Răzvan a venit, între timp, cu alte 4 piese noi, dintre care „Oameni goi” este de o valoare incontestabilă, după ce o asculți nu poți face altceva decât să taci și să privești la cer, cu ochii în lacrimi.  ”În vremurile noastre/ Acoperite de nori negri, furtuni și ploi/ Durerea se vede din astre care văd și prevestesc/ Oameni Goi…” E doar o frântură din textul unei melodii care confirmă, pentru mine cel puțin, încă o dată că acest copil talentat face pași mari și repezi în a deveni o nouă stea pe firmamentul muzicii din țara noastră”, mai spune, cu deplină convingere în talentul elevului său, Ileana Berki.

Iar nouă nu ne rămâne decât să vă propunem să ascultați o frântură din albumul de debut al lui Răzvan Fara. Asta până când vremurile vor redeveni prielnice pentru a-l asculta într-un recital live, poate chiar cu prilejul lansării oficiale a albumului său. Și să ne bucurăm că în Valea Jiului se nasc, trăiesc și cresc tineri de excepție.