Florin Cîțu, desemnat Prim Ministru de Președintele României

Home Politică Florin Cîțu, desemnat Prim Ministru de Președintele României
Florin Cîțu, desemnat Prim Ministru de Președintele României

Președintele României, Klaus Iohannis l-a desemnat, așa cum era de așteptat, pe Florin Cîțu în calitate de Prim Ministru, acceptând propunerea făcută la consultările de marți, 22 decembrie, cu partidele parlamentare, de către Coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR.

Fost ministru de Finanțe în guvernul Orban, Florin Cîțu este senator PNL. Acesta are acum la dispoziție, potrivit Constituției, un termen de 10 zile pentru a-și forma Cabinetul și pentru a-l prezenta, în Parlament, împreună cu Programul de Guvernare, în vederea obținerii votului de încredere a majorității parlamentare. Având însă în vedere faptul că Primul Ministru se bucură de o majoritate parlamentare constituită prin Acordul semnat de liderii partidelor de centru-dreapta din Parlament, se așteaptă ca noul Cabinet să fie învestit rapid, termenul avansat de liderii politici din Coaliție fiind cel de 23 decembrie 2020.

Noul Cabinet va avea 18 ministere, 9 urmând să fie atribuite PNL, 6 reprezentanților USR-PLUS și 3 vor aparține UDMR.

”Vreau să îi asigur pe români că îmi dau seama că România trece printr-o perioadă dificilă și vreau să le garantez că voi face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă și de lungă durată.
În același timp, domnule Președinte, aș vrea să fac o declarație fermă astăzi aici. România trece, în această perioadă, printr-o criză dublă, una de sănătate și una economică. Este rolul acestei guvernări să treacă cât mai rapid România prin criza de sănătate, cu cât mai puține costuri pentru români, și să reașezăm economia pe picioarele ei, sănătoasă. Vin în fața dumneavoastră cu o echipă de profesioniști. În același timp, fiecare minister și fiecare ministru va avea obiective clare din partea Prim-ministrului, care vor fi monitorizate trimestrial. Mă voi asigura că aceste obiective vor fi duse la îndeplinire”, a declarat Florin Cîțu, premierul desemnat, imediat după nominalizarea sa de către Președintele României.

Foto: Reuters