Eminesciana, o datorie împlinită de către Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu”

Home Cultură Eminesciana, o datorie împlinită de către Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu”
Eminesciana, o datorie împlinită de către Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu”

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva începe seria manifestărilor cultural-educative din anul 2021 cu tradiționala întâlnire cu moștenirea spirituală a poetului nostru național, Mihai Eminescu. Devenit deja o tradiție, evenimentul organizat în data de 15 ianuarie –  Ziua Culturii Naționale, cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara, prilejuiește iubitorilor de carte întâlnirea cu toți cei care-l prețuiesc pe poetul național Mihai Eminescu, sărbătorit în această zi.

„M-or troieni cu drag/Aduceri aminte.” Anul acesta, motto-ul sub semnul căruia se vor desfășura aceste manifestări în 15 ianuarie 2021 la Deva. ”Este extras din poezia Mai am un singur dor a lui Mihai Eminescu. Am ales acest vers pentru a sublinia ideea persistenței în memoria noastră, în gândurile și în sufletele noastre a dragostei față de tot ceea ce poporul român a primit în dar de la cel mai mare poet al nostru. În demersul nostru suntem călăuziți de cuvintele altui mare poet român, Tudor Arghezi: „Să se vorbească despre Eminescu mai des și cât mai des e o datorie.” Ca să împlinim această datorie, ne reunim și la acest miez de ianuarie ca să ascultăm nemuritoarea slovă eminesciană și oferim celor prezenți un buchet de versuri și momente artistice inspirate din creația poetică a lui Eminescu”, spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.

Rigorile perioadei pe care o trăim au impus însă, pentru evenimentul din acest an dedicat lui Mihai Eminescu, alcătuirea unui program mai puțin bogat față de alți ani. Cu toate acestea, organizatorii dau asigurări că fiorul versului eminescian va însenina sufletele participanților și va aduce speranță, iar Eminescu va fi și mai aproape de inimile tuturor iubitorilor de poezie.

Momentele dedicate lui Mihai Eminescu în cadrul acestui eveniment se vor desfășura în ziua de 15 ianuarie 2021, după următorul program:.

Ora 1000 – Parcul Municipal „Cetate” Deva:

  • Evocarea poetului național;
  • Recital de poezie eminesciană susținut de actrițele Isabela Hașa și Cristina Lazăr;
  • Depunere de flori la statuia poetului.  

Ora 1200 – Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Sala de Lectură:

  • Expoziție de carte din opera lui Mihai Eminescu, cărțile prezentate făcând parte din patrimoniul Bibliotecii Județene.