CCR a declarat constituțională legea prin care pensiile sunt majorate cu 40%

Home Politică CCR a declarat constituțională legea prin care pensiile sunt majorate cu 40%
CCR a declarat constituțională legea prin care pensiile sunt majorate cu 40%

Curtea Constituțională a României a decis astăzi că majorarea pensiilor, pentru toate categoriile de pensionari din România, cu 40% este constituțională. Legea Pensiilor, așteptată de pensionari, a fost propusă și votată de PSD în dorința de a repara inechități și nedreptăți, generate de-a lungul timpului de numeroasele modificări legislative în acest domeniu și pentru a asigura pensionarilor un trai decent.

Pe fondul izbucnirii pandemiei de coronavirus, Guvernul a dispus însă suspendarea aplicării acestei legi pe care a atacat-o la Curtea Constituțională a României, invocând neconstituționalitatea acesteia. Decizia de miercuri, 13 ianuarie 2021, a Curții Constituționale obligă acum autoritățile guvernamentale să pună în aplicare prevederile Legii pensiilor, inclusiv în sensul majorării acestora cu 40%.

Deputatul hunedorean Ilie Toma, fost director al Casei de Pensii Hunedoara, unul dintre parlamentarii care au lucrat la elaborarea acestei legi, este acum de părere că Legea Pensiilor trebuie respectată și aplicată, mai ales în aceste vremuri în care pandemia afectează în sens negativ veniturile familiilor din România. ”Gradul de civilizație al unui popor se măsoară prin felul cum guvernanții au grijă de oameni și de cum sunt respectați oamenii. Austeritatea, generată prin neaplicarea legilor în vigoare și prin reducerea după bunul plac a pensiilor și salariilor, este efectul clar al neputinței de guvernare PNL și USR-PLUS. Fac apel către toate partidele din Arcul Guvernamental – Guvernul CDR2020 – să respecte Legea Pensiilor și să mărească pensiile cu 40%. Nu mai căutați căi de a ignora legile din România! Fiți cu sufletul alături de persoanele vârstnice!”, a declarat deputatul Ilie Toma.

Chestionat pe această temă de jurnaliști, președintele României a precizat în cursul zilei de ieri, ce-i drept înainte de verdictul CCR, că în acest an Guvernul nu dispune de resursele financiare necesare pentru a majora pensii și salarii în România, precizând că astfel de teme vor putea fi discutate după ce țara va scăpa de perspectiva crizei financiare generate de criza sanitară.

Pe de altă parte, odată cu pronunțarea Curții Constituționale a României pe legea privind creșterea cu 40% a pensiilor, organizațiile de pensionari sunt decise să acționeze în instanță Casa de Pensii dacă legea nu va fi pusă imediat în aplicare.