Premiul de Excelență pentru întreaga activitate culturală – DUMITRU GĂLĂȚAN JIEȚ

Home Cultură Premiul de Excelență pentru întreaga activitate culturală – DUMITRU GĂLĂȚAN JIEȚ
Premiul de Excelență pentru întreaga activitate culturală – DUMITRU GĂLĂȚAN JIEȚ

La cei peste 80 de ani ai săi, medicul doctor Dumitru Gălățan Jieț și-a dublat calitatea de doctor în științe medicale cu cea de veritabil doctor în etnologie, fiind cu adevărat considerat astăzi drept specialist ”doxa” în tot ceea ce ține de etnogeneza comunității momârlanilor din Valea Jiului, din cele mai vechi timpuri și până astăzi.

Justifică din plin această caracterizare cele nu mai puțin de 28 de volume de carte publicate în ultimii 15 ani, majoritatea având ca subiect studii despre momârlani, ce constituie zestrea culturală a oricărui momârlan care se respectă. Cea mai recentă producție literară de acest fel, scoasă de sub lumina tiparului în anul 2020 – ”Memoria cărților” (Editura Măiastra, 2020) constituie ”cartea cărților” din biografia reputatului autor, adunând laolaltă experiența de 80 de ani a acestuia împreună cu momârlanii Văii Jiului, din rândul cărora se trage și domnia sa.

Dincolo de acuratețea și cursivitatea scrierilor sale atât de apreciate, dr. Dumitru Gălățan Jieț s-a remarcat și ca un fervent susținător al tradițiilor și culturii populare autentice din zona momârlănimii, iar toate aceste calități ne determină să-i conferim Premiul Exclusiv pentru întreaga sa activitate culturală.

Foto: Vasile Laurențiu Sorin

Referințe:

Cartea aniversară a dr. Dumitru Gălățan-Jieț readuce în ”Memoria cărților” istoria celor 27 de volume cu și despre momârlanii Văii Jiului