Premiul Exclusiv pentru debut literar – DOREL NEAMȚU

Home Cultură Premiul Exclusiv pentru debut literar – DOREL NEAMȚU
Premiul Exclusiv pentru debut literar – DOREL NEAMȚU

Deși a ajuns la o vârstă a înțelepciunii, dublată de o maturitate desăvârșită a creației literare, Dorel Neamțu a fost dintotdeauna o fire poetică, fapt demonstrat de-a lungul anilor atât în conversațiile sale particulare, cât și în articolele pe care le-a publicat ca jurnalist după 1990. De aici și până la un necesar debut editorial al acestuia în publicistica literară cred că nu a fost vorba decât de o chestiune de… timp. Iar pentru Dorel Neamțu, timpul debutului editorial a venit în anul 2020, odată cu editarea volumului de poezie ”Iubiri pierdute” (Ed. Casa de editură Exclusiv, 2020).

Un debut în plină pandemie care, deși a făcut imposibilă o lansare de carte așa cum distinsul autor ar fi meritat din plin, i-a oferit acestuia ocazia de a-și (re)găsi admiratori în rândul iubitorilor de poezie din Valea Jiului și, grație rețelelor de comunicații moderne și a rețelelor de socializare, pe întregul mapamond.

Nici nu se putea întâmpla altfel pentru un poet ale versuri emoționează și inspiră și a cărui poezie trezește sentimente profunde. Așa cum atât de frumos remarcă scriitorul Ioan Velica, în referințele critice ale volumului de poezii al lui Dorel Neamțu (publicate și acestea între coperțile aceste cărți), ”poezia lui nu dă sfaturi, nu îi face pe oameni să pună întrebări, pentru că ”Iubirile pierdute” ale lui Dorel Neamțu nu sunt pierdute, ci ele sunt prezente în adevărata mănăstire a nașterii sale, satul Roșcani de la poalele Munților Poiana Ruscă, iar viața cuprinsă în acest volum de versuri este ca o frunză pe cărare, ca un anotimp al aducerilor aminte.”

Ediția de debut a ”tânărului” poet Dorel Neamțu s-a epuizat rapid, lăsând loc unei necesare noi ediții (revăzute și adăugite). Și, până atunci, făcând un binemeritat loc pentru încă un premiu în portofoliul acestui om deosebit și fascinant, deopotrivă: Premiul Exclusiv pentru debut literar.