Premiul Exclusiv pentru dramaturgie – VALERIU BUTULESCU

Home Cultură Premiul Exclusiv pentru dramaturgie – VALERIU BUTULESCU
Premiul Exclusiv pentru dramaturgie –  VALERIU BUTULESCU

Pentru că ”nimeni nu-i profet în țara lui” sau poate că din pricina simpatiilor sale politice și a implicării active pe scena politică locală, eminentului om de cultură Valeriu Butulescu, comunitatea în care trăiește nu-i atribuie, din nefericire, același statut cu care-l onorează Polonia (care-l consideră, pe bună dreptate, o reală valoare a culturii europene) sau alte câteva zeci de state în care numele acestui scriitor este rostit cu respect și admirație.

În ceea ce ne privește pe noi, cei de la Grupul de presă Exclusiv, avem bucuria că nu suferim de un astfel de prezbitism și puține sunt evenimentele remarcabile din cariera acestui excepțional om de cultură care să ne fi scăpat neconsemnate de-a lungul timpului. Mai mult, avem și noi (așa cum suntem convinși că dincolo de modestia ce-l caracterizează, are și maestrul Butulescu) satisfacția că în toate cele 21 de ediții ale ”Premiilor Exclusiv” de până acum, Valeriu Butulescu s-a numărat printre cei premiați. Pe diverse categorii, de la cultură la politică, de la artă la administrație, ori de la ”Omul Anului” la ”Premiul de Excelență pentru întreaga carieră”.

Din fericire, consecvent obligației morale pe care o implică statutul său de personalitate a culturii universale, maestrul Valeriu Butulescu ține an de an ridicată ștacheta activității sale pe tărâm cultural, oferindu-ne noi și noi motive de mândrie și admirație și obligându-ne să-i ”rezervăm” un loc între premianții noștri.

Multe sunt motivele pentru care am putea să-i conferim un premiu maestrului Valeriu Butulescu, pentru activitatea sa din anul 2020. Din această multitudine de oportunități am ales, pentru acest an, ”Premiul Exclusiv pentru dramaturgie”, în dorința de a confirma, chiar și cu un efect redundant, premiile mult mai importante pe care creația sa dramaturgică le-a obținut în anul 2020, atât în țară, cât și în Basarabia, dar și în alte țări europene în care piesele acestuia au fost puse în scenă de reputate companii teatrale. Sigur, acest premiu nu înseamnă că au trecut neobservate premiile literare cu care scriitorul Valeriu Butulescu a fost răsplătit mai ales pentru creațiile sale aforistice, care i-au adus, printre altele, și un binemeritat loc în ”Antologia Universală a Aforismului”.