Liberalul hunedorean Lucian Heiuș numit secretar de stat la Ministerul Finanțelor

Home Economie Liberalul hunedorean Lucian Heiuș numit secretar de stat la Ministerul Finanțelor
Liberalul hunedorean Lucian Heiuș numit secretar de stat la Ministerul Finanțelor

Fostul deputat PNL de Hunedoara, Lucian Heiuș a fost numit, prin decizia primului ministru Florin Câțu în funcția de secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice. Fost lider al liberalilor hunedoreni, Heiuș a fost susținut, de altfel, de către Organizația județeană a PNL Hunedoara pentru ocuparea acestei demnități publice.

Lucian Heiuș este economist cu o carieră remarcabilă în domeniul Finanțelor Publice. Cu toatye că a absolut prima sa facultate, în 1990, în domeniul ingineriei, la Facultatea de Mecanică, din cadrul Politehnicii Cluj- Napoca, Lucian Heiuș a dobândit și calitatea de economist, după absolvirea Facultății de Ştiinţe Economice în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca ( în anul 1999), dar și pe cea de manager, după absolvirea, în același an 1999, a Facultății de Management Turistic şi Comercial din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti. De asemenea, în 2006, a absolvit un master în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad.

În plan profesional, Lucian Heiuș și-a început activitatea ca inginer cu atribuţii specifice în domeniul producţiei de vagoane de călători şi vagoane de marfă la Întreprinderea Vagoane Arad (1990-1991), fiind mai apoi, pe rând, inginer cu atribuţii specifice în domeniul producţiei produselor de îmbrăcăminte şi încălţăminte din piele şi blană naturală la SC Favior Vidra SA Orăştie (1991-1993), Şef birou desfacere la SC Favior Vidra SA Orăştie (1993-1997), director comercial la SC Favior Vidra SA Orăştie (1997-1999). În cursul anului 1999, a fost director la SC HPN Lux SRL Orăştie, iar din 1999 până în 2005 a fost director la SC Fablor Pell SRL Orăştie. A fost director executiv (2005-2009), trezorier şef (2009), director executiv (2009-2012), consilier superior (2012) în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Hunedoara. În intervalul 2012-2013, a ocupat poziţia de director general la SC Uzina Mecanică Orăştie, iar în cursul anului 2013 a fost director executiv la Camera Agricolă Judeţeană Hunedoara şi director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale a Domeniilor Reglementate Specific şi Direcţiei de Buget, Contabilitate Internă, Investiţii şi Achiziţii Publice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

În perioada 2013-2014 a fost director general la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara, apoi director executiv – servicii interne (între 2014-2015) și din nou director general (în 2016) la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara.

În anul 2016 a fost ales parlamentar ales pe listele PNL, fiind membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din cadrul Camerei Deputaților. În martie 2020 a fost desemnat în calitate de ministru al Finanțelor Publice în Cabinetul premierului desemnat Câțu, care însă nu a mai fost validat în Parlament odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus.

Alături de Lucian Heiuș, în Ministerul de Finanțe au mai fost validați alți doi secretari de stat, respectiv: Alin Chițu și Dumitru Laurențiu Andrei. Decizia numirii celor 3 noi secretari de stat de la MFP a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 15 ianuarie 2021.