INCD-INSEMEX Petroșani începe anul 2021 cu atuurile succeselor din anul precedent

Home Economie INCD-INSEMEX Petroșani începe anul 2021 cu atuurile succeselor din anul precedent
INCD-INSEMEX Petroșani începe anul 2021 cu atuurile succeselor din anul precedent

Într-un an 2020 marcat pe de o parte de pandemia de coronavirus și pe de altă parte de un semnificativ regres al economiei naționale, perspectivele activității Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexoplozivă (INSEMEX) de la Petroșani nu se întrevedeau nici ele a fi prea bune, însă acum, la momentul de bilanț, echipa prestigiosului institut de cercetare din Valea Jiului are motive de satisfacție.

Într-un raport de activitate, prezentat succint în fața presei, directorul general al INCD INSEMEX a vorbit despre provocările anului 2020, declarându-se, firesc, mulțumit de faptul că eforturile întregii echipe de aici s-au concretizat într-un nou an ”pe plus” la cele mai multe capitole, pentru această instituție. ”După izbucnirea pandemiei de coronavirus, am avut și noi temeri că restricțiile care au afectat întreaga economie românească, vor avea repercusiuni și în ceea ce privește activitatea noastră. Trebuie să recunosc faptul că, pe la jumătatea anului, aveam temeri serioase în ceea ce privește îndeplinirea bugetului de venituri și cheltuieli, ca să nu mai vorbesc despre obiectivele pe care ni le-am trasat în derularea programelor noastre de cercetare. Din fericire însă, lucrurile au evoluat într-o direcție bună pentru noi și, în ciuda tuturor problemelor, am reușit să încheiem anul 2020 înregistrând profit în activitatea economico-financiară și obținând rezultate bune și foarte bune în competițiile on-line de la saloanele de inventică naționale și internaționale la care am putut prezenta proiectele noastre”, a declarat dr.ing. George Artur Găman, directorul general al INCD INSEMEX.

În opinia acestuia, aceste rezultate confirmă încă o dată profesionalismul și dedicația cu care fiecare dintre membrii echipei INSEMEX au înțeles și înțeleg să-și desfășoare activitatea în cadrul instituției. ”Rezultatele pe care le-am obținut și în acest dificil an 2020 sunt datorate întregii noastre echipe. De aceea, doresc să le mulțumesc tuturor colegilor pentru felul în care, cu profesionalism, cu dedicație, cu implicare și seriozitate, și-au derulat activitatea astfel încât să putem consemna astăzi, cu satisfacție, rezultatele încă unui an bun pentru INSEMEX”, spune dr.ing. George Artur Găman.

Într-un fel poate și pentru a argumenta rezultatele economice bune, înregistrate de INSEMEX în anul 2020, reprezentanții conducerii acestuia au prezentat câteva din noile echipamente tehnice achiziționate în anul precedent, adevărate laboratoare mobile de analiză și cercetare, dar și de pregătire a personalului din sectoarele ce intră în aria de responsabilitate a INCD-INSEMEX. Două astfel de utilaje au fost achiziționate în cursul anului trecut, valoarea totală a acestora ridicându-se la peste 3 milioane de lei (fără TVA). Este vorba despre un autolaborator pentru monitorizarea factorilor de mediu și despre un autotren special conceput ca un poligon mobil de antrenament pentru instruirea personalului de salvare în medii toxice și explozive. După cum explică directorul general al INSEMEX Petroșani, ambele instalații mobile au fost achiziționate în cadrul Programului ”Nucleu” dezvoltat de Ministerul Educației, program accesat cu succes de echipa institutului de cercetare-dezvoltare din Valea Jiului.

În altă ordine de idei, anul 2020 a adus echipei de cercetători de la INSEMEX Petroșani și nevoia de a interveni în ancheta unor evenimente care au implicat accidente cauzate de explozii sau incendii. Un caz intens mediatizat în această direcție a fost cazul incendiului de la Maternitatea din Piatra Neamț unde specialiștii INSEMEX au fost solicitați pentru a realiza expertiza tehnică a situației care a generat nefericitul incident. ”Avem, din păcate, de la un an l altul, tot mai multe solicitări pe acest segment din cadrul activității noastre, îndeosebi pe spețe care privesc accidente generate de explozii, incendii ș.a.m.d. Mergem, ne facem treaba cu responsabilitatea pe care o implică aceste expertize, dar ne dorim desigur ca astfel de activități să fie cât mai puțin frecvente”, mai spune dr.ing. George Artur Găman.

Cu toate aceste argumente ale succesului înregistrat într-un an 2020 extrem de complex și dificil, echipa de cercetători a apreciatului Institut Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă din Valea Jiului a intrat în noul an, cu speranța că 2021 poate să fie un an mai bun, un an al relansării economice, un an în care și valoarea acestei echipe să poată fi mult mai intens pusă în valoare și evidențiată la nivel național și internațional.