Ziua Unirii Principatelor, sărbătorită de reprezentanții Bibliotecii județene, în cadru restrâns, la Deva

În fiecare an, pe data de 24 ianuarie, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a făcut din această zi, Ziua Unirii Principatelor Române, un prilej de bucurie, de evocare a acestui important eveniment din istoria modernă a României. Managerul instituției, Ioan Sebastian Bara spune că, de fiecare dată, a fost pregătit cu mare emoție fiecare moment, de la impresionanta defilare cu zeci de steaguri tricolore purtate de tineri la entuziasta Horă a Unirii din curtea bibliotecii, de la expoziția de carte dedicată Micii Uniri la concursul pe tema unirii la care luau parte elevi. Și de fiecare dată, participarea oamenilor la
aceste evenimente era una impresionantă, iar bucuria celor prezenți se citea pe chipul fiecăruia.

Anul acesta, din păcate, astfel de activități, cu participare numeroasă nu au mai fost posibile, ca urmare a restricțiilor care se cer încă respectate pentru a putea trece peste pandemia Covid-19. Cu toate acestea, Ziua Unirii Principatelor Române nu poate trece neobservată, pentru că ea este o sărbătoare îndrăgită de toți românii, o zi dragă inimilor tuturor. De aceea, anul acesta, în dimineața zilei de 24 ianuarie, o delegație de bibliotecari condusă de Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, a depus o jerbă pe clădirea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara. Locul este unul cu relevanță în istoria României. Aici a fost, pe vremuri, Hanul Mare al Devei, devenit apoi Hotelul „Crucea Albă”, unde a poposit o noapte, în drumul său spre exil, la 14 februarie 1866, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Domnul Unirii, după ce a fost detronat la 11 februarie 1866. După noaptea petrecută aici, împreună cu Elena Doamna și cei doi copii, oficialitățile devene l-au salutat în prezența a numeroși locuitori. Martorii oculari își amintesc că fulgii de zăpadă care cădeau păreau lacrimi de durere.

”În amintirea acestui moment dureros, pe zidul clădirii a fost amplasată o placă memorială ce amintește de popasul îndrăgitului domn român în drum spre exilul din care va reveni doar în sicriu. Așa cum am făcut an de an, și în aceste împrejurări nefaste am omagiat amintirea domnului Unirii, am depus o jerbă de flori și ne-am plecat frunțile cu recunoștință pentru tot ce a însemnat Alexandru Ioan Cuza în istoria și inimile românilor”, spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva.