Ministrul Muncii a dispus începerea reevaluării tuturor dosarelor de pensie din România

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a emis joi, 28 ianuarie 2021, ordinul de ministru prin care se dispune evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România, în conformitate cu prevederile art. 157 alin. 2 din Legea 127, publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019.
Ministrul Raluca Turcan spune că aceasta procedură trebuia demarată încă din octombrie 2019, când ar fi trebuit emis ordinul de ministru conform aceluiași articol (90 de zile după publicarea legii). Ea a precizat, de asemenea, că acest ordin de evaluare a dosarelor constituie etapa premergătoare recalculării pensiilor. ”Obiectivul nostru este să realizăm recalcularea după o lege nouă, care să facă reformă în sistemul public de pensii și care să aducă echitate pentru milioanele de oameni, într-un format sustenabil din punct de vedere economic. Concret, evaluarea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită pe baza informațiilor colectate din sursele în format electronic sau letric existente la nivelul caselor teritoriale de pensii și care va fi ulterior folosită, prin sistemul informatic al CNPP, pentru realizarea operațiunilor de recalculare și punere în plată a pensiilor recalculate. Am alocat acestui proces maximum 1 an și jumătate, suficient timp pentru ca noul proiect de lege a sistemului public de pensii, la care am început deja să lucrăm, să fie definitivat. Reforma pe care o vom face se va organiza în jurul a două concepte cheie: contributivitate și echitate”, a declarat ministrul Raluca Turcan
În opinia acesteia, pentru îndeplinirea acestor obiective se va acționa pe două direcții principale:
* Recalcularea după o nouă lege care va înlocui Legea 127 și estimăm ca în jumătate de an să avem deja un punct de vedere bine argumentat în acest sens;
* Identificarea unei soluții legislative pentru a aduce și pensiile speciale la un nivel de echilibru între contributivitate și criteriul favorizant.
Procesul demarat astăzi implică recalcularea, în următoarea perioadă de timp, a unui număr de peste 5 milioane de pensii publice din sistemul de stat.