Reorganizarea CEH și drepturile salariaților, subiectele de pe agenda unei întâlniri a mai multor lideri liberali din județ cu sindicatele din minerit și energie

Home Economie Reorganizarea CEH și drepturile salariaților, subiectele de pe agenda unei întâlniri a mai multor lideri liberali din județ cu sindicatele din minerit și energie
Reorganizarea CEH și drepturile salariaților, subiectele de pe agenda unei întâlniri a mai multor lideri liberali din județ cu sindicatele din minerit și energie

La inițiativa reprezentanților Sindicatului ”Muntele”, prefectul județului Hunedoara, Petru Călin Marian, împreună cu alți lideri ai PNL din județul Hunedoara, au avut o întâlnire la sediul CEH din Petroșani, cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara și cu liderii de sindicat ai acestuia.

În cadrul acestei întrevederi, care a avut loc la finalul săptămânii precedente, sindicaliștii au prezentat problemele urgente ale membrilor și au cerut sprijinul pentru accelerarea procesului de reorganizare a companiei.

Printr-o informare prezentată la începutul discuțiilor, sindicaliștii au solicitat „Sprijinul și implicarea autorităților în identificarea urgentă a soluțiilor care pot duce la evitarea falimentului celui mai mare angajator din județ, garantând succesul procesului de reorganizare”.

Reprezentanții salariaților din mineritul Văii Jiului, au cerut de asemenea reprezentanților legislativului și ai executivului, să sprijine mineritul prin aprobarea unei Ordonanțe de Urgență  care să permită C.E.H. accesul la fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, constituit la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. De asemenea, potrivit președintelui executiv al Sindicatului „Muntele”, Alin Sin, procesul de reorganizare a activității CEH este extrem de întârziat și trebuie urgentat pentru a evita falimentul.

La discuții au participat și deputatul Vetuța Stănescu – liderul PNL Hunedoara, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi și conducerea C.E.H. reprezentată de Cristian Roșu – administrator special și Samuel Dioane – director general. Atât prefectul județului, Călin Petru Marian, cât și Vetuța Stănescu, deputat PNL au răspuns tuturor întrebărilor sindicaliștilor.

Conform informațiilor prezentate de conducerea CEH, în următoarele 3 luni, se va putea vorbi de înființarea Complexului Energetic Valea Jiului, care se va desprinde de Termocentrala Mintia. Administratorul special al CEH, Cristian Roșu a informat că, în cursul săptămânii, a avut pe acest subiect, mai multe întâlniri la București, cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, cu secretarul de stat din Ministerul de Finanțe, Lucian Heiuș și chiar cu liderul PNL, Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților. ”Am purtat la București căteva discuții privitoare la formarea noului Complex Energetic ce va fi format din Termocentrala Paroșeni, cele 4 mine și Societatea Prestserv și care va avea un grup energetic pe cărbune, altul pe gaz dar și o microhidrocentrală. În ceea ce privește Termocentrala Mintia, aceasta se va desprinde din CEH și urmează să formeze o altă societate cu un viitor mult mai bun”, a precizat Cristian Roșu.

Concluzia întâlnirii liderilor PNL din județul Hunedoara cu administrația și sindicatele din CEH este aceea că există soluții pentru continuitate în sectorul minier și energetic hunedorean precum și pentru soluționarea problemelor prezentate de sindicate.