Oprirea termocentralei Mintia ar putea muta înapoi în on-line activitatea educațională din Deva

Home Stiri la zi Oprirea termocentralei Mintia ar putea muta înapoi în on-line activitatea educațională din Deva
Oprirea termocentralei Mintia ar putea muta înapoi în on-line activitatea educațională din Deva

Problemele apărute în aprovizionarea cu cărbune a Termocentralei Mintia, care au condus la oprirea furnizării de agent termic în municipiul Deva pun sub semnul întrebării programul de funcționare al școlilor și grădinițelor din municipiul Deva. Din acest motiv, la sediul Primăriei municipiului Deva a avut loc miercuri, 10 februarie, o întâlnire pe tema modului de funcționare a unităților de învățământ, în condițiile în care Termocentrala Mintia nu își va reporni activitatea de producție energetică.

La întâlnirea convocată de primarul municipiului Deva, Florin Oancea au fost prezenți cei doi viceprimari ai municipiului Deva: Ferdinand Pogocsan Zoltan și Gabriel Ilieș, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar al Județului Hunedoara-Ilie Pârvan și directorul Colegiului Național Decebal Deva-Marin Florin Ilieș (consilier local și președintele Comisiei pentru activități științifice, învățământ, cultură, activități sportive și de agrement din cadrul Consiliului Local al Municipiului Deva).

Directorul Termocentralei Mintia, Mircea Birău i-a informat, prin telefon, pe cei prezenți că mai are pe stoc, în prezent, 2100 tone de cărbune și așteaptă încă un transport de cărbune, în această noapte. Acesta a dat asigurări că astăzi, la ora 21:00, Termocentrala Mintia va reporni grupul energetic și după ce instalația va ajunge să funcționeze în parametrii optimi, joi, 11 februarie 2021, în cursul serii, în municipiul Deva va fi reluată furnizarea agentului termic (căldură și apă caldă) la parametrii normali.

Primarul municipiului Deva, Florin Oancea precizează însă că autoritățile locale iau în calcul însă și varianta în care Mintia nu va avea asigurat stocul de cărbune necesar funcționării în condiții normale, începând de săptămâna viitoare. ”În acest caz, duminică, 14 februarie, unitățile de învățământ din municipiul Deva vor convoca Consiliile de Administrație și conform Ordinului Comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății nr.3235/93, art. 3, alin. 2 vor solicita Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara trecerea de luni, 15 februarie 2021, la învățământul online. Sănătatea copiilor noștri este importantă și vom lua toate măsurile necesare pentru ca ei să fie în siguranță”, a declarat primarul Florin Oancea.

Acest lucru nu va fi necesar pentru Colegiul Național ,,Decebal” Deva și Colegiul Național Pedagogic ,,Regina Maria” Deva, deoarece aceste unități de învățământ au centrale proprii pe gaz și nu depind strict de Termocentrala Mintia.