Soluții pentru asigurarea transportului public Vărmaga-Deva, de la Consiliul județean Hunedoara

Home Administrație Soluții pentru asigurarea transportului public Vărmaga-Deva, de la Consiliul județean Hunedoara
Soluții pentru asigurarea transportului public Vărmaga-Deva, de la Consiliul județean Hunedoara

Miercuri, 10 februarie 2021, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, și administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, au primit la sediul instituției un grup de cetățeni din satul Vărmaga, comuna Certeju de Sus, care solicită sprijin pentru asigurarea transportului elevilor din sat la unitățile de învățământ din centrul de comună și din municipiul Deva.

Cum au rămas elevii din Vărmaga fără transport

La sfârșitul anului 2013, traseele județene au fost atribuite operatorilor de transport în urma licitației organizată prin platforma electronică a Agenției pentru Agenda Digitală a României – Centrul Național de management al Societății Informaționale – Serviciul de atribuire electronică în transporturi, iar licențele de traseu au fost eliberate de către Autoritatea Rutieră Română – Agenția Teritorială ARR Hunedoara.  Contractele care au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2014 au avut o valabilitate inițială până la data de 30.06.2019.

În conformitate cu prevederile OUG 51/25.06.2019, valabilitatea programelor de transport județean a fost prelungită până la data de 30 iunie 2023. Prin Legea nr. 34/31 martie 2020, OUG 51/2019 a fost respinsă. La data de 14 mai 2020, Guvernul României a adoptat OUG 70/2020 care prevede că transportul rutier județean de persoane prin curse regulate se desfășoară în baza programelor aflate în vigoare, până la data de 31 decembrie 2021.

În luna iulie 2020, prin adresele nr. 2928/06 iulie 2020, respectiv 3001/07 iulie 2020, Agenția Teritorială ARR Hunedoara a comunicat Consiliului Județean Hunedoara faptul că operatorul de transport a predat licențele de transport județean prin curse regulate pe traseele: Deva – Vărmaga, Deva – Săcărâmb și Deva – Măgura.

Soluții pentru revenirea la normalitate

Președintele Laurențiu Nistor i-a asigurat pe localnicii din Vărmaga că administrația județeană va depune toate eforturile necesare pentru ca, în conformitate cu legislația în vigoare, transportul elevilor să fie reluat în cel mai scurt timp. În acest sens, a solicitat structurilor de resort din cadrul Consiliului Județean Hunedoara să demareze în regim de urgență procedurile pentru ca mijloacele de transport în comun să revină pe traseul Vărmaga-Deva.

„Este obligația noastră morală să nu lăsăm acești copii fără transport. Trecem printr-o perioadă dificilă, în care copiii au fost nevoiți să învețe de acasă, școlile fiind închise din cauza pandemiei. Acum, când cursurile s-au reluat în forma lor clasică, trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru ne asigura că elevii au acces la educație, așa cum este firesc”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.

„Modificările legislative succesive au creat un climat de neîncredere în rândul operatorilor care și-așa au fost afectați de pandemie prin reducerea drastică a numărului de călători. În acest context, nu putem aștepta din altă parte rezolvarea problemei, trebuie să ne implicăm și vom face în așa fel încât să depășim această situație”, a declarat Costel Avram.

Începând cu acest an, Consiliul Județean Hunedoara va organiza licitația pentru atribuirea traseelor județene de transport local.