Primarul municipiului Lupeni cere retragerea sprijinului politic primarului liberal al Devei pentru jignirile grosolane la adresa minerilor

Home Politică Primarul municipiului Lupeni cere retragerea sprijinului politic primarului liberal al Devei pentru jignirile grosolane la adresa minerilor
Primarul municipiului Lupeni cere retragerea sprijinului politic primarului liberal al Devei pentru jignirile grosolane la adresa minerilor

Pentru că protestul minerilor din Valea Jiului, unul justificat după părerea tuturor actorilor politici de pe scena publică locală și națională, a condus, printre altele, și la sistarea furnizării de agent termic în municipiul Deva ca efect al opririi termocentralei de la Deva, primarul municipiului Deva, Florin Oancea s-a simțit nevoit să ia atitudine.

Numai că, prezent într-o emisiune televizată la un post TV din Deva, primarul Florin Oancea a făcut o adevărată tiradă împotriva minerilor din Valea Jiului, considerându-i leneși, milogi și nerecunoscători. ”Minerii au intrat în grevă că nu s-au plătit la timp niște salarii și câteva sporuri, pe care le vor primi pe 26. Dar eu vin și întreb: minerii și cei din Valea Jiului au obligație contractuală pentru a extrage cantitatea de cărbune necesară pentru a asigura aprovizionarea corectă a termocentralei Mintia, pentru ca aceasta să funcționeze la parametri normali și să furnizeze apă caldă și căldură către populația din Deva? Da ! Dar au făcut grevă și problema lor se va rezolva în câteva zile. Dar sâmbăta și duminica minerii nu lucrează… stau acasă, la căldurică… Dar dacă în contract se spune că trebuie să livrezi 33-34 de vagoane de cărbune în fiecare zi la Mintia și furnizează doar 15 vagoane într-o zi, în altă zi o fost o inundație ori s-a surpat nu știu ce într-o galerie și nu mai furnizează nimic, ce se întâmăplă ? Dacă nu ai ritmicitate în furnizarea de cărbune, cu ce să funcționeze Mintia, cu aer? Sau să merg eu cu devenii în Valea Jiului, în mină, să dăm cărbune pentru Mintia, ca să facem câteva vagoane de cărbune pentru ca să poată avea devenii căldură și apă caldă ?”, a declarat în cadrul emisiunii Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

Acesta a mai spus că, de fapt obligația sa este aceea de a achita facturile pentru energie, lucru care s-a făcut întotdeauna la timp, către CEH. ”Rolul nostru este să plătim facturile pentru energie, pentru ca Mintia să poată funcționa și noi am făcut lucrul acesta. În rest, nu-i problema noastră a devenilor… Ei, minerii, știu că sunt o companie pe pierderi, dar sâmbăta și duminica nu lucrează, dar dacă au întârziat salariile cu o zi sau două, gata, facem grevă. Eu vin și întreb: dar voi aveți productivitate ? Nu ! Dar dați tot cărbunele pe care trebuie să-l dați ca să funcționeze Mintia ? Nu ! Păi și atunci, 22.000 de deveni suferă pentru cei din Valea Jiului ! Pentru minerii care nu sunt în stare să scoată cantitatea de cărbune necesară și numai se plâng. Îmi dau telefon cei din conducere să ies eu cu un comunicat că trebuie să oprim Mintia, că nu e cărbune. Și ce să fac: să vă apăr eu pe voi, minerii din Valea Jiului. Munciți mai mult !”, a mai spus, în interviul televizat, primarul Florin Oancea.

Toate aceste declarații ale primarului municipiului Deva, Florin Oancea, au pus gaz pe foc în problemele care au generat conflictul de muncă din Valea Jiului. Pe rețelele de socializare, declarațiile primarului Devei au stârnit un val de furie și oamenii condamnă declarațiile, dar mai ales atitudinea acestuia.

Printre cei care au decis că trebuie se ia atitudine se numără și Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni, care apreciază drept inadmisibile și profund jignitoare declarațiile primarului din Deva. Primarul Lucian Resmeriță este de părere că aceste afirmații arată de fapt care este adevărata gândire și atitudine liberală față de o categorie profesională și socială care a contribuit, de-a lungul vremii, inclusiv la dezvoltarea municipiului Deva și a județului Hunedoara. El crede că PNL are obligația, în acest moment, de a-i retrage sprijinul politic primarului Florin Oancea. ”Felul în care acest ”om” jignește minerii Văii Jiului este unul inadmisibil. Eu cred că avem de-a face cu cea mai mare jignire la adresa minerilor din Valea Jiului, a unui om politic, de până acum. De aceea, solicit public retragerea sprijinului politic pe care acesta îl are de la PNL și dezicerea totală a PNL-ului față de acest așa-zis primar al Devei. Dacă nu cumva și liderii PNL au aceeași părere despre minerii și oamenii Văii Jiului, ceea ce ar fi mult mai grav și intolerabil”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Deva.

De altfel, primarul municipiului Lupeni a postat chiar pe pagina sa de facebook filmarea cu declarațiile uluitoare ale primarului Devei, Florin Oancea, la adresa minerilor și locuitorilor Văii Jiului.