Soluții și decizii noi privind CEH, de la Ministerul Energiei

Home Economie Soluții și decizii noi privind CEH, de la Ministerul Energiei
Soluții și decizii noi privind CEH, de la Ministerul Energiei

La sediul Ministerului Energiei a avut loc marți, 23 februarie, o nouă rundă de discuții privind perspectivele CEH, în special, și ale industriei miniere și energetice din județul Hunedoara, în general. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, secretarii de stat Dan Drăgan și Niculae Havrileț, Prefectul Județului Hunedoara – Călin Petru Marian, Președintele Consiliului Județean Hunedoara – Laurențiu Nistor, administratorul judiciar Emil Gros și administratorul special al CEH, Cristian Roșu, deputatul PNL Vetuța Stănescu precum și reprezentanții angajaților CEH au discutat modalitatea prin care Termocentrala de la Mintia poate fi transferată către CJ Hunedoara și despre soluțiile ce trebuie aplicate pe termen mediu și lung pentru îmbunătățirea activității energetice din Valea Jiului.

Ministrul Energiei a susținut că soluția divizării CEH în două companii, una care să treacă sub autoritatea Consiliului Județean și alta care să rămână în coordonarea Ministerului, rămâne cea mai sustenabilă opțiune.

”Am discutat despre modalitatea prin care Centrala de la Mintia poate fi transferată către CJ Hunedoara și despre soluțiile ce trebuie aplicate pe termen mediu și lung pentru îmbunătățirea activității energetice din Valea Jiului. Le-am transmis celor prezenți că soluția divizării CEH în două companii, una care să treacă sub autoritatea Consiliului Județean și alta care să rămână în coordonarea Ministerului, rămâne cea mai sustenabilă opțiune. Nu mă interesează o soluție care să rezolve problema trei luni și apoi să revenim în același loc. Ce mă interesează este să găsim o soluție pentru oameni și pentru Sistemul Energetic Național. Pentru oameni vom gândi, alături de sindicate, un pachet de protecție socială. Pentru securitatea energetică trebuie să modernizăm capacitățile și vestea bună este că avem fonduri europene pentru asta, în cadrul “Just Transition Fund”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Președintele CJH, Laurențiu Nistor a reafirmat dorința instituției pe care o conduce de a prelua în administrare termocentrala de la Mintia, precizând însă că acest lucru se poate realiza doar prin eliminarea datoriilor istorice și curente ale acestei entități economice.

Potrivit documentului care a fost semnat de participanții la întâlnirea de astăzi de la Ministerul Muncii (pe care vi-l prezentăm și noi, atașat acestui articol) s-au convenit următoarele:

1. Aplicarea Ordonanței nr. 60/2019 până la finalul lunii martie, prin:
– înființarea Complexului Energetic Valea Jiului din 4 exploatări miniere – 2 cu activități de producție (Vulcan, Livezeni) și 2 in procedura de inchidere (Lupeni, Lonea), conform studiului G.I.G, sucursala Prest Serv, termocentrala Paroșeni – care trebuie în ordinea priorităților să beneficieze de schema de sprijin sub forma S.I.E.G. (documentația există deja la minister), si punerea în funcțiune a unui grup pe gaz, pe lângă cel pe cărbune, micro-hidrocentrală pe pârâul Baleia (realizată în mare parte);
– trecerea Termocentralei Mintia în administrarea Consiliului Județan Hunedoara;
2. Elaborarea cadrului legal pentru constituirea unui pachet de măsuri pentru protecție socială a salariaților CEH în cazul restructurării, reorganizării sau a falimentului societății, cu finanțare din fonduri naționale sau UE, în contextul procesului de tranziție justă, respectiv:
– plăți compensatorii
– venit de completarea până la 24 de luni
– posibilitatea pensionării salariaților CEH în spiritul Deciziei 787 din 2010