Încep înscrierile pentru a IX-a ediție a Festivalul Concurs Naţional de interpretare vocală a cântecului popular românesc „Drăgan Muntean”

Home Cultură Încep înscrierile pentru a IX-a ediție a Festivalul Concurs Naţional de interpretare vocală a cântecului popular românesc „Drăgan Muntean”
Încep înscrierile pentru a IX-a ediție a Festivalul Concurs Naţional de interpretare vocală a cântecului popular românesc „Drăgan Muntean”

În perioada 1 – 26 martie 2021, tinerii interpreţi de muzică populară din țară şi de peste hotare se pot înscrie la preselecţia Festivalului Concurs Naţional de interpretare vocală a cântecului popular românesc „Drăgan Muntean”, Ediția a IX -a.

Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, în perioada 14-16 aprilie 2021, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara. Potrivit Regulamentului, pot participa la preselecție concurenți din țară și de peste hotare, cu vârsta minimă de 16 ani. Aceștia vor interpreta un cântec fără acompaniament muzical (doină, baladă etc.) și un cântec ritmat cu acompaniament orchestral. În cadrul festivalului, atât concurenții, cât și artiștii invitați, vor fi acompaniați de către orchestra Ansamblului folcloric profesionist ”Drăgan Muntean” al Centrului pentru Cultură și Artă al județului Hunedoara, condus de maestrul prof. Gheorghe Câlțea.

Preselecția se va desfășura efectiv în data de 14 aprilie 2021 în sala Teatrului de Artă din Deva de la ora 12.00, concursul va avea loc în data de 15 aprilie 2021, ora 17.00 iar gala laureaților va avea loc vineri, 16 aprilie 2021, ora 18.00, în același loc.

Potrivit directorului Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara, Ciprian Roman, acest festival, care și-a câștigat deja aprecierea în rândul publicului iubitor de folclor din întreaga țară, este organizat în memoria apreciatului rapsod hunedorean Drăgan Muntean. ”Scopul acestei manifestări îl reprezintă descoperirea și promovarea de tinere talente, precum și punerea în valoare a cântecului popular din diferite zone ale țării. Festivalul este destinat tinerilor interpreți amatori, soliști vocali de muzică populară, dornici și preocupați să culeagă și să interpreteze cântece populare și autentice românești. Este o bucurie să constatăm că, de la an la an, crește interesul și aprecierea publicului și a specialiștilor, acest festival-concurs fiind la ora actuală unul dintre cele mai cunoscute din țară, datorită și faptului că mulți dintre laureații edițiilor anterioare sunt astăzi nume cunoscute ale folclorului românesc”, spune Ciprian Roman, directorul Festivalului.

Festivalul-concurs de muzică populară ”Drăgan Muntean” va avea și în acest an un juriu compus din personalități marcante, specialiști în domeniul etnografiei și folclorului muzical. Pentru câștigători, Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara are pregătite și premii, în valoare totală de peste 10.000 de lei.