Despăgubiri neachitate de stat pentru sute de proprietari hunedoreni expropriați la construcția A1

Home Politică Despăgubiri neachitate de stat pentru sute de proprietari hunedoreni expropriați la construcția A1

Aproape 500 de proprietari de terenuri din localitățile hunedorene Romos și Geoagiu au fost expropriaţi în vederea construirii tronsonului de autostradă Sibiu – Orăştie, însă doar pentru 100 dintre aceștia statul român și-a achitat obligațiile. Parlamentarul hunedorean Viorel Sălan (PSD) și-a asumat responsabilitatea de a interveni pentru rezolvarea acestei situații și apreciază că aceasta a fost una dintre cele mai dificile probleme cu care s-a confruntat în perioada mandatului său anterior în Parlament.

”În urma documentării efectuate la faţa locului, din discuţiile cu cetăţenii şi cu o parte a factorilor decidenţi responsabili de finalizarea acordării despăgubirilor datorate de către stat, am ajuns la concluzia că soluţia cea mai bună era modificarea Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local. La iniţiativa şi prin efortul de echipă al parlamentarilor PSD de Hunedoara, a fost iniţiată, promovată şi aprobată o propunere legislativă care să ajusteze corespunzător cadrul legal. Aceasta a devenit Legea nr. 233 din 9 august 2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local. După apariţia acestei legi, următorul pas a fost redactarea şi aprobarea Hotărârii de Guvern nr. 633/ 2019, publicată în M.O.F. nr. 714/30 august 2019”, arată deputatul Viorel Sălan, într-o interpelare adresată ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă.

Acesta mai arată că între timp au mai fost despăgubiţi, în urma acestor demersuri, încă 140 de proprietari, iar cetăţenii ar fi trebuit să îşi primească banii până în decembrie 2019. Din păcate, în cursul anului trecut, situaţia a rămas practic neschimbată deoarece în Bugetul de stat pe 2020 nu au fost prevăzute fondurile necesare achitării sumelor restante datorate cetăţenilor din Romos şi Geoagiu.

Senatorul Viorel Sălan cere acum ministrului Transportului să comunce care este în prezent stadiul finalizării acestui demers şi să detalieze ce etape au mai rămas de parcurs pentru ca, după 8 ani, proprietarii să fie în sfârşit despăgubiţi. Interpelarea parlamentară a fost depusă de către deputatul Viorel Sălan, în aceste zile, la Camera Deputaților.