Noi secții medicale deschise la Spitalul Municipal Vulcan și perspective bune pentru această unitate medicală

Home Administrație Noi secții medicale deschise la Spitalul Municipal Vulcan și perspective bune pentru această unitate medicală
Noi secții medicale deschise la Spitalul Municipal Vulcan și perspective bune pentru această unitate medicală

Nu doar în contextul pandemic actual, ci mai ales având în vedere nevoia de asistență medicală dar și solicitările cetățenilor în această privință au determinat noua conducere a administrației publice locale din municipiul Vulcan să caute soluții pentru revigorarea activității Spitalului Municipal Vulcan. Atât pentru primarul localității, Cristian Merișanu, cât și pentru noua echipă managerială numită la conducerea unității medicale, echipă condusă de George Bălțatu, primele luni ale acestui an au constituit o adevărată provocare în această direcție. Din fericire, primele semne bune deja au început să apară, iar reprezentanții administrației locale de la Vulcan și ai Spitalului Municipal au ținut să le aducă la cunoștința opiniei publice, prin intermediul unei prime conferințe de presă care a avut loc miercuri, 10 martie 2021.

Cu toate că în prezent Spitalul municipal Vulcan este declarat unitate suport-Covid 19, iar activitatea medicală principală se desfășoară pentru tratarea cazurilor acestui tip de patologie, mai ales că aici funcționează și singura Secție de Boli Contagioase din Valea Jiului, grație eforturilor comune ale conducerii Spitalului și Primăriei municipiului Vulcan, în ultima perioadă s-a reușit atragerea unor medici specialiști în unitatea medicală, fapt care a permis deschiderea unor noi cabinete medicale pe diverse specializări medicale. ”Am reușit să aducem doctori pe foarte multe domenii cum sunt, spre exemplu, urologie, dermatologie, hematologie. Mai nou avem și stomatologie, cu servicii decontate de Casa de Asigurări și tot în cadrul Ambulatoriului avem cabinete de oftalmologie, ORL, fizioterapie, pneumologie. Din păcate, ceea ce observăm în ultima vreme este că, fiind spital suport Covid, foarte mulți oameni se tem să vină aici pentru consultații. Eu vreau să invit, în mod special cetățenii care se confruntă cu diverse probleme medicale să vină către Ambulatoriu, către aceste servicii medicale, chiar dacă suntem în pandemie, pentru că aici condițiile sunt cele mai bune pentru orice problemă cu care se confruntă”, spune și primarul Cristian Merișanu.

În plus, directorul unității SMV, George Bălțatu, dă asigurări că nu există un risc crescut de contaminare în Ambulatoriu, deoarece măsurile de siguranță și protecție sanitară sunt stricte, sunt respectate fără nici o abatere, iar secțiile cu bolnavi Covid sunt foarte bine izolate de restul activităților din unitatea medicală. Acesta apreciază că mult mai periculoase sunt riscurile de evoluție a bolilor netratate, decât cel al infectării în spital sau, mai ales, în ambulatoriu, cu noul coronavirus.

Una dintre noile secții medicale disponibile acum la Spitalul Municipal Vulcan este cea de Chirurgie Plastică și Estetică și Microchirurgie Reconstructivă. Aceasta este coordonată de dr. Khaled Bulbul, medic specialist în acest domeniu. În vârstă de 45 de ani, născut în Palestina, doctor în științe medicale, acesta a profesat după finalizarea studiilor la un spital din Oradea și la o clinică din Danemarca, dar a decis să accepte invitația de a deschide un cabinet de chirurgie plastică și estetică la Spitalul din Vulcan. ”Am primit aici întregul sprijin din partea conducerii pentru a putea profesa la cel mai înalt grad profesional, cu aparatură de ultimă generație și echipamente de tehnică medicală din Germania. Ceea ce îmi doresc este ca în acest cabinet dintr-un spital de stat, pacientul să se simtă ca în cel mai bun cabinet privat și să fie tratat ca atare. Deocamdată, vom putea rezolva aici orice fel de intervenții chirurgicale care necesită doar anestezie locală, de la arsuri de gradul I sau II, spre exemplu și până la operații estetice reparatorii sau de înfrumusețare, desigur acestea din urmă doar în regim cu plată. După ce vom avea la acest Spital și Secție ATI ne vom putea gândi la operații ceva mai complexe. Până atunci, mai sunt și alte tipuri de operații pe care eu pot să le realizez, utilizând metode inovative ce dau rezultate excelente. De exemplu, am o tehnică specială pentru modelarea urechilor, care nu presupune utilizarea bisturiului, nu curge sânge și pacientul vede efectele aproape instant. Și mai sunt și multe altele pe care îi invit pe pacienți să le descopere venind la cabinet”, spune dr. Khaled Bulbul.

Similar, odată cu venirea dr. Abdulla Saleh la Cabinetul de Urologie, acesta a fost modernizat și dotat cu aparatură de specialitate de ultimă generație. ”Avem, spre exemplu, un stetoscop flexibil cu care putem diagnostica tumori vezicale, structuri de uretră, extragere de stent uretral, pentru probleme urinare joase. Pentru utilizarea lor nu trebuie decât anestezie locală”, a declarat medicul urolog, dr. Abdulla Saleh.

Managerul unității medicale de la Vulcan arată că și în alte activități au fost angajați medici specialiști, iar activitatea Spitalului din Vulcan este în continuă dezvoltare. ”Am reușit să aducem la laboratorul farmaceutic un conferențiar universitar, doctor în toxicologie. Urmează să mai aducem un doctor pediatru dar și o doamnă doctor oncolog, ambii din Djibouti, cu Facultatea de Medicină terminată la Havana și rezidențiatul făcut la Timișoara. Și vor mai fi și altele. De asemenea, dincolo de atragerea de medici și personal medical, suntem într-un stadiu avansat în ceea ce privește documentațiile de care avem nevoie pentru deschiderea Secției ATI, lucru pe care atât eu cât și domnul primar Merișanu l-am promis în campanie și de care, după cum ne demonstrează realitatea de zi cu zi, avem atât de multă nevoie la Spitalul din Vulcan. Sperăm ca anul acesta să înceapă și lucrările de investiții la modernizarea și dotarea Ambulatoriului, pentru care avem un contract pe fonduri europene și avem în plan încă multe alte lucruri care să aducă Spitalul Municipal Vulcan la standardele pe care le dorim, astfel încât activitatea de aici să fie realmente de folos cetățenilor din Vulcan și nu numai”, a mai spus George Bălțatu, directorul SMV.

Eforturile conducerii Spitalului sunt susținute, fără rezerve, și de conducerea executivă a Primăriei municipiului Vulcan, dar și a Consiliului local. În acest sens, primarul Cristian Merișanu dă asigurări că municipalitatea este pregătită să sprijine, financiar și moral activitatea Spitalului municipal.