Situația termocentralei Mintia și a CEH analizată la nivelul Prefecturii Hunedoara

Home Economie Situația termocentralei Mintia și a CEH analizată la nivelul Prefecturii Hunedoara
Situația termocentralei Mintia și a CEH analizată la nivelul Prefecturii Hunedoara

Sincopele tot mai frecvente în funcționarea termocentralei de la Mintia, pe fondul lipsei de cărbune și, în general, problemele majore cu care se confruntă Complexul Energetic Hunedoara, aflat în insolvență, au fost temele principale ale unei întâlniri la sediul Instituției Prefectului județului Hunedoara, care a avut loc miercuri, 10 martie 2021. Pentru această analiză, prefectul Călin Petru Marian a convocat de urgență conducerea Complexului Energetic Hunedoara. Din partea C.E.H. Hunedoara au fost prezenți administratorul special, Cristian Roșu, directorul general, Samuel Dioane, directorul termocentralei Mintia, Mircea Birău și directorul comercial al CEH, Nicolae Ardelean. De asemnenea, alături de prefectul Călin Petru Marian, la discuții au participat și subprefecții județului, Oana Andreea Biriș și Lorincz Szell.

Discuțiile s-au axat pe situația funcționării celor trei mari componente ale complexului: minerit, termocentrala Mintia și termocentrala Paroșeni.  Sintetizat, situația actuală, din punct de vedere al activității CEH, prezentată de conducerea executivă, este următoarea:

  • În ceea ce privește faptul că locuitorii municipiului Deva care sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare nu beneficiază de apă caldă și căldură, trebuie să se ia în calcul costul de producție, care este de 662,19lei/Gcal, iar prețul mediu de livrare este de 193,08/Gcal.
  • Referitor la situația de la Spitalul Județean Deva trebuie să se țină cont că acesta are propriul sistem de încălzire, iar termocentrala Mintia este doar o a doua sursă, ea nefiind obligatorie.
  • Instituțiile publice (școli, grădinițe, etc) precum și restul agenților economici racordați la sistemul centralizat de termoficare, s-a menționat că au fost informate privind sistarea distribuției agentului termic.
  • În legătură cu eventualul pericol al apariției unui incident la instalația de răcire cu H2 a generatoarelor electrice, ca urmare a înghețării buteliilor de CO2, conducerea CEH precizează că această posibilitate este EXCLUSĂ, în urma îndeplinirii condițiilor tehnice de securitate și depozitare.

În raportul prezentat prefectului județului Hunedoara se precizează că reluarea distribuirii agentului termic pentru municipiul Deva poate avea loc cel mai probabil abia la sfârșitul lunii martie, în funcție atât de plata datoriilor CEH către distribuitorul de gaze naturale și către transportatorul cărbunelui pe calea ferată, cât și de cantitatea de cărbune extras de la minele funcționale din Valea Jiului.

De asemenea, potrivit conducerii CEH, starea de sănătate a salariaților nu este afectată de funcționarea sau nefuncționarea termocentralei Mintia.

Totodată, potrivit documentelor prezentate, Sucursala Electrocentrale Paroșeni îndeplinește toate cerințele de mediu, având autorizație integrată de mediu pentru activitatea de producere a anergiei electrice și a energiei termice.

La finalul întâlnirii, prefectul Călin Petru Marian, a cerut conducerii CEH ca zilnic să prezinte situația activității complexului, pe cele două mari componente, extracția de cărbune și producerea energiei electrice și termice. Astfel, în urma producției de cărbune și a situației financiare, reluarea furnizării agentului termic pentru municipiul Deva să poată avea loc în cel mai scurt timp.