Comunitatea maghiară din Valea Jiului și-a omagiat eroii cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni

Home Politică Comunitatea maghiară din Valea Jiului și-a omagiat eroii cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni
Comunitatea maghiară din Valea Jiului și-a omagiat eroii cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni

Ziua de 15 martie a fost și pentru comunitatea maghiară din Valea Jiului, din ce în ce mai restrânsă dar la fel de unită, o zi de sărbătoare. Cu acest prilej, familiile maghiare îndeosebi din Petroșani și Lupeni, acolo unde încă există și active filiale ale Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) s-au reunit în jurul monumentelor reprezentative ale maghiarimii, dar și în bisericile catolice, reformate și unitare, pentru a-i omagia pe eroii Revoluției pașoptiste, în memoria cărora este sărbătorită la 15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, dar și pentru a se întâlni cu cei care în prezent reprezintă la nivel politic și administrativ comunitățile de maghiari din județul Hunedoara și din România. Astfel, noul subprefect al județului Hunedoara, Lorincz Szell (vicepreședinte al UDMR Hunedoara), inspectorul școlar general adjunct prof. Marta Mate (președintele Organizației de femei a UDMR Hunedoara)  și deputatul UDMR Kelemen Atilla au fost prezenți la ceremoniile care au avut loc în Valea Jiului. Aceste evenimente au fost organizate la inițiativa și cu sprijinul liderilor filialelor locale ale UDMR, respectiv David Benedekfi (președintele UDMR Lupeni) și Csaba Kutasi (președintele UDMR Petroșani).

La Petroșani și Lupeni, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost marcată printr-o serie de ceremonii religioase și festivități de depunere a unor coroane și jerbe de flori la coloanele memoriale din curțile bisericilor romano-catolice din Lupeni și Petroșani, de la biserica reformată din Petroșani și în biserica unitariană din Petroșani, împreună cu reprezentanții cultelor religioase și comunităților maghiare locale. La Petroșani, alături de comunitatea maghiarilor a fost prezent, ca de fiecare dată, și primarul Tiberiu Iacob Ridzi care a reiterat rolul esențial pe care comunitatea maghiară îl are în viața socială a municipiului Petroșani.

Subprefectul județului Hunedoara Lorincz Szell a prezentat audienței prezenta la aceste ceremonii mesajul transmis de premierul Florin Cîțu comunităților de maghiari din întreaga țară.