Primarul Petroșaniului cere demisia prefectului de Hunedoara și a directorului DSP Hunedoara

Home Stiri la zi Primarul Petroșaniului cere demisia prefectului de Hunedoara și a directorului DSP Hunedoara
Primarul Petroșaniului cere demisia prefectului de Hunedoara și a directorului DSP Hunedoara

Decizia de carantinare a municipiului Petroșani și, mai ales, măsurile restrictive impuse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru cetățenii acestei localități, în comparație cu cele adoptate pentru alte zone aflate în carantină din țară, l-au înfuriat pe primarul Tiberiu Iacob Ridzi care solicită acum demisia prefectului de Hunedoara, Călin Petru Marian și a directorului Direcției pentru Sănătate Publică a județului Hunedoara, Sebastian Mezei.

”Vă solicit în mod public demisia, domnule prefect Călin Petru Marian și domnule director al DSP Hunedoara, Sebastian Mezei, pentru că ați discriminat locuitorii municipiului Petroșani prin deciziile mult mai restrictive pe care le-ați dispus, în comparație cu orașe carantinate din alte județe, dar și pentru că ați decis carantinarea municipiului Petroșani la o incidență la care în nici un alt oraș nu a fost luată o decizie de acest fel”, spune primarul Tiberiu Iacob Ridzi, într-o declarație publică.

Mai mult, în argumentarea solicitării sale, acesta transmite celor doi factori de decizie din cadrul CJSU câteva dintre întrebările la care, așa cum arată Tiberiu Iacob Ridzi, cetățenii municipiului Petroșani, așteaptă acum un răspuns:

  1. De ce s-a luat decizia carantinării municipiului Petroșani la o incidență de 6 cazuri la 1000 de locuitori, în timp ce alte orașe au fost carantinate la o incidență mult mai mare (de exemplu Timișoara – la incidența de 7,5 la 1000 de locuitori, Sibiul – la incidența de aproape 12/1000 de locuitori) sau nu au fost carantinate deloc (de exemplu Cluj-Napoca, la incidența de peste 9 la mie)?
  2. Câte acțiuni de conștientizare a populației, verificare a purtării măștii de protecție și respectării distanțării sociale ați organizat în municipiul Petroșani și în celelalte localități din Valea Jiului în ultimele săptămâni pentru a preveni răspândirea acestui virus?
  3. Câte controale a efectuat DSP Hunedoara în supermarketuri în ultima perioadă, pentru a vedea dacă sunt respectate normele de distanțare și cele de igienă?
  4. Câte teste pentru depistarea virusului SARS – CoV -2 au fost efectuate în Petroșani, raportat la numărul populației, și, prin comparație, câte teste au fost efectuate în celelalte orașe din județ care nu au fost carantinate?
  5. De ce nu s-a suplimentat și la Petroșani numărul de doze de vaccin Pfizer si Moderna, în condițiile în care sunt sute de oameni pe listele de așteptare?
  6. De ce nu le este permis copiilor din ciclul primar să frecventeze cursurile? La sănătatea psihică a acestor copii nu vă gândiți? Cum poate învăța să scrie online un elev de clasa I?
  7. De ce măsurile luate la Petroșani sunt mult mai restrictive decât în alte localități carantinate din alte județe?
  8. De ce la Petroșani ați decis închiderea saloanelor de coafură, frizerie, cosmetică,etc, deși la Timișoara, de exemplu, la o incidență mult mai mare, nu a fost luată o astfel de măsură?
  9. De ce persoanele care au fost vaccinate cu ambele doze au aceleași restricții ca și cei nevaccinati, deși pot face dovada imunizării? Cum încurajați vaccinarea populației?
  10. De ce în momentul în care ați avut în intenție să carantinați municipiul Petroșani, domnule director al DSP Hunedoara, nu ați luat legătura cu autoritatea locală, așa cum se procedează în alte orașe din țară?

”Ca administrație publică locală, am făcut tot ceea ce a depins de noi pentru limitarea răspândirii virusului SARS – CoV – 2 în comunitate, dar, dacă eforturile noastre nu sunt dublate de măsuri ale instituțiilor abilitate de la nivel județean, rezultate nu pot fi cele așteptate. Ceea ce vă cer este doar să nu discriminați Petroșaniul!”, a mai spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.