Piesa de teatru ”Satul electronic” a lui Valeriu Butulescu, prezentată în premieră în Basarabia

Home Cultură Piesa de teatru ”Satul electronic” a lui Valeriu Butulescu, prezentată în premieră în Basarabia
Piesa de teatru ”Satul electronic” a lui Valeriu Butulescu, prezentată în premieră în Basarabia

Săptămâna pe care am încheiat-o de curând, una care a marcat aniversarea Zilei Mondiale a Teatrului dar și 103 ani de la Unirea Basarabiei cu Patria Mamă, i-a prilejuit încă o mare bucurie apreciatului dramaturg român Valeriu Butulescu. Acesta a aflat, împreună cu noi, cei care-i urmărim impresionanta carieră culturală că, în localitatea Șoldănești din Republica Moldova, un grup de tineri studenți pasionați de arta teatrală au pus în scenă spectacolul ”Satul electronic”, după piesa cu același nume a maestrului Butulescu, în regia Tatianei Vrăjitoru.

Grație unui alt student basarabean, Mădălina Ștețco, pasionată de jurnalism, am aflat că grupul de teatru care a reușit această ispravă, ”TineArt” (coordonat de aceeași Tatiana Vrăjitoru), un grup care activează de mai bine de 6 ani pe scena teatrului de amatori din Basarabia pregătește acum prezentarea acestei piese în vederea participării la Concursul Național al teatrului pentru Amatori ”Vasile Alexandri” (ediția a XII-a, 2021) organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural imaterial din Republica Moldova.

Premiera piesei ”Satul electronic” de Valeriu Butulescu a avut parte și de o premieră ”electronică”, fiind prezentată exclusiv în mediul on-line, din pricina restricțiilor impuse de pandemia sanitară care a închis sălile de spectacol și în Republica Moldova. Chiar și în aceste condiții, tinerii actori ai trupei ”TineArt” au reușit să emoționeze, dincolo de bariera monitorului de PC, publicul care a vizionat această premieră. Impresionat a fost, la rândul său, și dramaturgul Valeriu Butulescu, cel care, cu ani în urmă, ca-ntr-o premoniție, și-a imaginat situația descrisă în ”Satul electronic”, descriind o iubire imposibilă a doi tineri îndrăgostiți, dar și o ciudată lume a unui sat în care până și oile sunt păscute… on-line. ”Nici nu știți ce mult mă bucură vestea că această piesă a fost jucată în premieră, și încă de Ziua Mondială a Teatrului, dincolo de Prut. Este o piesă cu anticipație, pe care am scris-o în urmă cu 18 ani. Mă gândeam atunci la o Mioriță modernă, în care oile sunt păscute on-line, dar nici măcar o secundă nu mă gândeam atunci că vom ajunge să trăim astfel de vremuri, în care teatrul, arta, cultura se vor manifesta (aproape) exclusiv în mediul virtual. Le mulțumesc tinerilor actori din Șoldănești și le doresc succes la concursul național în care se vor prezenta cu această piesă”, a declarat dramaturgul Valeriu Butulescu.

”Satul electronic” nu este prima piesă a lui Valeriu Butulescu jucată pe o scenă din Basarabia, alte creații ale sale fiind prezentate cu deosebit succes în sălile de teatru din Chișinău, Bălți sau Cahul.