Consiliul Județean a demarat oficial procedurile de achiziționare a clădirilor-monument de la fosta Mină Petrila

Home Cultură Consiliul Județean a demarat oficial procedurile de achiziționare a clădirilor-monument de la fosta Mină Petrila
Consiliul Județean a demarat oficial procedurile de achiziționare a clădirilor-monument de la fosta Mină Petrila

Ceea ce era, până de curând, doar o intenție, ce-i drept categoric exprimată și în  repetate rânduri confirmată, a Consiliului județean Hunedoara, respectiv achiziționarea Ansamblului istoric al fostei Mine Petrila de la Societatea Națională pentru Închideri Mine Valea Jiului a trecut la stadiul de decizie, după ce forul legislativ hunedorean a adoptat în acest scop Hotărârea nr. 64 din 31 martie 2021.

Potrivit acestei hotărâri, consilierii județeni au aprobat demararea oficială a procedurilor necesare în vederea cumpărării de către CJH a imobilelor și terenului care alcătuiesc împreună ”Ansamblul istoric Mina Petrila”. După cum se știe acesta este clasat în Lista monumentelor istorice din România, în grupa valorică A, după ce intervențiile mai multor organizații reprezentând societatea civilă au reușit să salveze de la demolare mai multe obiective de interes istoric și cultural din patrimoniul fostei exploatări miniere de la Petrila, după încetarea activității acesteia.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, cel care s-a implicat activ, încă de la bun început, în proiectul preluării activelor fostei Mine Petrila în vederea punerii lor în valoare, se declară mulțumit de această primă, dar importantă decizie a aleșilor județeni, prin care este făcut practic cel mai important pas în această direcție. ”Au trecut deja câțiva ani de când, împreună cu alți oameni inimoși, care cred în perspectiva repunerii în valoare a acestor obiective istorice care definesc, într-un fel, Petrila și Valea Jiului, am convenit că soluția cea mai bună este aceea ca ele să fie cumpărate de Consiliul județean Hunedoara, care-și asumă și obținerea fondurilor necesare pentru reabilitarea lor. În ședința ordinară a CJH aferentă lunii martie, consilierii județeni au aprobat acest proiect drag mie, prin care îmi doresc punerea în valoare a Ansamblului istoric Mina Petrila. Practic, odată cu acest pas, a fost aprobată demararea procedurilor în vederea cumpărării de către Județul Hunedoara a imobilelor care formează acest ansamblu. Cred că putem dezvolta aici proiecte de diversificare și reconversie economică în zonă, în special prin accesarea de fonduri europene. La mulțumesc consilierilor județeni pentru faptul că au votat acest proiect, dând astfel dovadă că sprijină activ dezvoltarea Văii Jiului. Îi felicit și le mulțumesc artistului plastic Ion Barbu și grupului de voluntari inimoși conduși de arhitectul Mihai Danciu pentru că au aprins și menținut o flacără vie la Mina Petrila, locul din care Valea Jiului poate renaște !”, a declarat Costel Avram.

Deși demarate deja cu ani în urmă, aceste proceduri au trenat, împotmolite fiind fie în hățișurile birocratice stufoase, fie blocate de diverse interese politice și electorale.

Etapa următoare constă în realizarea unui Raport de evaluare a imobilelor și terenurilor pe care CJH intenționează să le achiziționeze de la SNIMVJ, urmând ca ulterior să fie luată o decizie cu privire la valorificarea potențialului cultural, turistic, economic și administrativ a acestora, dar și la includerea lor într-un proiect european care să le pună în valoare.