Restructurare cu disponibilizare la Complexul Energetic Hunedoara

Home Economie Restructurare cu disponibilizare la Complexul Energetic Hunedoara
Restructurare cu disponibilizare la Complexul Energetic Hunedoara

Restructurarea și reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara va permite autorităților, pe de o parte, construcția unui nou complex energetic în Valea Jiului, care să poată continua activitatea la cele 4 exploatări miniere aflate încă în activitate, precum și la Termocentrala de la Paroșeni, iar pe de altă parte să asigure măsurile de protecție necesare pentru cei care își vor pierde locurile de muncă odată cu desființarea CEH.

Despre această din urmă categorie și mai ales despre soluțiile pe car Guvernul trebuie să le aibă în vedere, s-a discutat la începutul acestei săptămâni la Ministerul Muncii, unde reprezentanții conducerii și sindicatelor reprezentative din cadrul CEH au avut o întâlnire de lucru cu ministrul Raluca Turcan. Administratorul special al CEH,. Cristian Roșu apreciază că această runde de discuții a fost una constructivă, fiind identificate soluțiile legislative prin care vor putea fi protejați, în perioada următoare, angajații din minerit și energie. ”Am găsit modalități de sprijin pentru persoanele care urmează a fi disponibilizate în urma restructurării Complexului Energetic Hunedoara, mai ales în condițiile în care Ministerul Muncii a fost cel care și-a asumat, la sfârșitul lunii februarie, plata drepturilor restante pentru mineri și energeticieni”, a declarat Cristian Roșu.

La rândul său, ministrul Muncii, Raluca Turcan dă asigurări că oamenii din minerit și energie care vor fi afectați de restructurarea CEH constituie o prioritate absolută pentru Ministerul Muncii. ”Știu că activitatea economică din Valea Jiului este de 30 de ani încoace un ”cartof fierbinte”, dar la fel de mult cred că de noi toți – guvernanți, sindicate, autorități locale, oameni ai Văii Jiului – depinde să depășim faza proiectelor pe hârtie și să dezvoltăm cu adevărat zona. Am discutat astăzi, cu reprezentanții minerilor din Valea Jiului și cu reprezentantul CEH, despre soluțiile legislative prin care vom putea proteja, în perioada următoare, angajații din minerit și energie care își vor pierde locurile de muncă. Mai mult, am vorbit despre intervențiile punctuale pe care Ministerul Muncii le-ar putea avea, prin ANOFM, pentru a facilita reintegrarea pe piața muncii în zona Văii Jiului. Oamenii care își încheie acum activitatea, mulți dintre ei dornici să rămână în zona în care au crescut și au muncit atâția ani, au de cele mai multe ori atât vârsta, cât și dorința de a se menține în viața activă și ne-am propus să îi sprijinim în acest sens”, a declarat ministrul Raluca Turcan.

Discuții pe marginea acestui subiect au avut loc și la Ministerul de Finanțe, unde reprezentanții sindicatelor din Valea Jiului și conducerea CEH au căutat soluții de finanțare pentru problemele comunităților din Valea Jiului la secretarul de stat Lucian Heiuș, cunoscător îndeaproape ale situației economice și sociale din Valea Jiului și județul Hunedoara.