Investițiile Ministerului Tineretului și Sportului în județul Hunedoara, pe agenda vizitei ministrului Eduard Novak la Deva

Ministrul Tineretului și Sportului, Carol- Eduárd NOVÁK a efectuat, astăzi 6 mai 2021, o vizită de lucru în județul Hunedoara.

Programul vizitei a cuprins o întâlnire de lucru cu reprezentanții autorităților locale, care a fost găzduită de subprefecții județului Hunedoara, Oana Andreea BIRIȘ și SZÉLL Lőrincz. Au fost invitați și au participat europarlamentarul Iuliu WINKLER, deputatul Vetuța STĂNESCU, deputatul KELEMEN Attila, Laurențiu NISTOR – președintele Consiliului Județean Hunedoara, Florin Nicolae OANCEA – primarul Municipiului Deva, POGOCSÁN Ferdinánd-Zoltán – viceprimarul municipiului Deva, Traian BERBECEANU – Administratorul Public al Municipiului Deva, și KACSÓ-DOBOLY Izabella Mária – Directorul executiv al Direcţiei Judeţeane pentru Sport şi Tineret.

Cele mai importante aspecte punctate de ministrul Novák au vizat necesitatea prioritizării sporturilor în România, în contextul în care sunt înregistrate peste 70 de federații sportive. Ministrul Tineretului și Sporturilor a evidențiat și ținta stabilită de MTS, respectiv aceea ca România să se claseze în primele 10 locuri la Jocurile Olimpice din anul 2032. Tot pentru acest orizont de timp se dorește ca procentul din populație care practică în mod constant un sport să crească la 30%, de la 5% cât se înregistrează în prezent, dar și concretizarea propunerii ca în sistemul de învățământ de stat românesc, elevii să aibă ore de educație fizică zilnic.

Alte aspecte importante s-au referit la înființarea a 6 centre naționale de pregătire în sport și la consolidarea de parteneriate viabile cu investitorii privați.

De asemenea, din perspectiva județului nostru, au fost readuse în discuție necesitatea finalizării investițiilor începute la Clubul de Tir cu Arcul de la Aninoasa, cele pentru reabilitarea Stadionului ”Michael Klein” de la Hunedoara și finalizarea lucrărilor de la hotelul și Centrul de recuperare medicală sportivă de la Geoagiu-Băi. Totodată, în atenția ministrului Eduard Novak au fost aduse teme precum intenția autorităților administrației publice din municipiul Vulcan de a prelua clădirea nefuncțională în prezent a Casei de Cultură a Studenților pentru a putea realiza investițiile necesare și valorizarea acestei clădiri, precum și inițiativa privind posibilitatea de preluare a sălilor de sport de administrațiile publice locale sau județene, fie de parteneriatele dintre acestea, astfel încât investițiile necesare reabilitării și modernizării acestora să poată fi finanțate din bugetele locale.

Cei doi subprefecți ai județului au afirmat la finalul întâlnirii sprijinul instituției pe care o reprezintă pentru demersurile amintite, dar și faptul că își doresc pentru județul Hunedoara o generație de copii care să practice un sport cu regularitate și care să le transmită și părinților lor această pasiune. Aceștia apreciază că mai ales în această perioadă încercată, putem să învățăm de la sportivi rigoarea, tenacitatea și echilibrul, atât de necesare pentru sănătatea poporului român.