Fostul mare arbitru internațional Ioan Danciu s-a stins din viață

Home Stiri la zi Fostul mare arbitru internațional Ioan Danciu s-a stins din viață
Fostul mare arbitru internațional Ioan Danciu s-a stins din viață

Nu doar pentru comunitatea sportivă din județul Hunedoara, ci pentru toți iubitorii sportului cu balonul rotund, ziua de 7 mai 2021 începe cu o veste tristă: a încetat din viață fostul arbitru internațional Ioan Danciu. Inima sa, care a bătut vreme de mai bine de o jumătate de secol pentru  fotbal a încetat să mai bată, poate tocmai pentru a marca acest sentiment, în ziua cea mai importantă pentru fotbalul românesc, 7 mai fiind ziua în care Steaua București devenea, acum 35 de ani, singura echipă din România câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni.

Vestea a fost adusă în cursul nopții, de fiica sa, Ramona Danciu, într-un mesaj postat pe pagina de facebook a regretatului său părinte: ”Azi noapte la ora 1, a trecut la cele veșnice tatăl meu drag, fostul mare arbitru de fotbal Ioan Danciu, în vârstă de 69 de ani. El a plecat dintr-o lume cu dor, într-o lume fără dor. Corpul neînsuflețit va fi depus la Biserica Ortodoxa din Petros-Baru Mare. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace pentru că a fost un tată și un om minunat. Nu te vom uita niciodată !”

Ioan Danciu s-a confruntat în ultimii ani cu serioase probleme cardiace, care au făcut necesară internarea sa de urgență, în repetate rânduri, la Spitalul de Urgență din Petroșani dar, de fiecare dată, acesta a reușit să treacă cu bine peste aceste probleme de sănătate. De câțiva ani buni, după ce s-a retras din activitatea sportivă, Ioan Danciu s-a stabilit la casa părintească din comuna Petros din Baru Mare, împreuna cu soția sa, Margareta. Aici, aveau obiceiul de a primi oaspeți dragi, de la fiica și nepoțica sa până la oameni de sport sau jurnaliști alături de care depăna amintiri din bogata sa experiență în fotbalul românesc. Ioan Danciu a fost deosebit de apreciat în lumea sportului, nu doar datorită activității sale ca arbitru de fotbal, ci și datorită harului său de povestitor, destăinuirile experiențelor trăite de acesta în lumea sportului românesc fiind aduse la lumină cu sarea și piperul specific celor care, așa cum îi plăcea lui Ioan Danciu să spună, ”erau trecuți și pe la Bibliotecă”. Nu încape nici o îndoială că el însuși era un om care a petrecut mult timp în Bibliotecă și nu întâmplător cei care-l cunoșteau spuneau despre el că este o veritabilă enciclopedie a sportului, cunoștințele sale de cultură generală fiind însă la fel de bogate.

Ioan Danciu s-a născut în 5 ianuarie 1952, în satul Petros al comunei Baru din Țara Hațegului. Pasionat al jocului de fotbal de la vârsta de 7 ani, acesta a jucat la Știința Petroșani în anii ‘70.  Apoi, ca arbitru de fotbal, a arbitrat timp de 23 de ani, dintre care zece sezoane (1988-1997) în Divizia „A”.iar după retragerea din arbitraj a făcut parte din corpul observatorilor federali și, mai apoi, din staff-ul cluburilor de sport Selena Bacău, FC Vaslui și Jiul Petroșani.

A iubit fotbalul și l-a slujit cu devotament pe teren, din culise și din tribune, dar cel mai mult și-a iubit familia, soția Margareta, fiica Ramona și nepoțica Selena. Trecerea lui Ioan Danciu în eternitate, lasă acum urme dureroase nu doar în sufletul familiei sale, ci și al tuturor celor care l-au cunoscut și apreciat.

Dumnezeu să-l odihnească în pace ! Condoleanțe familiei !