GEOECOLOGIA XVIII, simpozion național studențesc de succes la Facultatea de Mine a Universității din Petroșani

Home Educație GEOECOLOGIA XVIII, simpozion național studențesc de succes la Facultatea de Mine a Universității din Petroșani
GEOECOLOGIA XVIII, simpozion național studențesc de succes la Facultatea de Mine a Universității din Petroșani

După ce anul trecut a fost anulat din cauza stării de urgență declarate pe fondul pandemiei, în acest an simpozionul național studențesc ”Geoecologia”, organizat de Facultatea de Mine a Universității din Petroșani, s-a bucurat în acest an de un real interes din partea elevilor și studenților, chiar dacă situația pandemică a impus organizarea acestuia doar în sistem online.

Evenimentul, ajuns la ediția cu numărul XVIII este, după cum arată decanul Facultății de Mine de la Universitatea din Petroșani, conf.univ.dr.ing. Csaba Lorinț, unul nu doar de tradiție, ci și unul menit să dezvolte domeniile geologiei, ingineriei mediului, valorificării deșeurilor, ingineriei civile-topografiei-cadastrului, ingineriei economice, ingineriei şi managementului calităţii, ingineriei miniere și ingineriei securității în industrie. ”Simpozionul Național Studențesc GEOECOLOGIA se adresează tuturor acelora pentru care Pământul reprezintă raţiunea existenţei într-un mediu a cărui unitate, frumuseţe, bogăţie şi eternitate transcede limitele cotidianului. Participarea tinerilor, studenți și elevi, la acest simpozion a reprezentat pentru noi un prilej de bucurie, fiind totodată o certificare a valorii acestei manifestări”, spune decanul Csaba Lorinț.

Nu mai puțin de 61 de studenți și elevi, coordonați de 27 de cadre didactice, reprezentând Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al Romaniei” din Timișoara, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași,  Universitatea din Petroșani, dar și Colegiul Național “Mihai Eminescu” Petroșani, Liceul Tehnologic “Constantin Bursan” Hunedoara, Liceul Tehnologic “Transilvania” Deva și Liceul Tehnologic Băile Govora au participat cu lucrări științifice elaborate, în toate cele 6 domenii/secțiuni propuse de organizatori.

Acestea au fost analizate de o comisie formată din cadre universitare cu experiență, pornind de la rectorul Universității din Petroșani – prof.univ.dr.ing. Radu Sorin și continuând cu prorectorii instituției de învățământ superior din Valea Jiului, prof.univ.dr.ing. Codruț Petrilean, prof.univ.dr.ing. Maria Lazăr, conf.univ.dr.ing. Maria Lazăr, comisia fiind completată de conf.univ.dr.ing. Csaba Lorinț (decanul Facultății de Mine), conf.univ.dr.ing. Ciprian Danciu (prodecan), șef lucrări dr.ing. Diana Marchiș (prodecan), conf.univ.dr.ing. Emilia Dunca (director al Departamentului de Ingineria Mediului și Geologie), conf.univ.dr.ing. Larisa Filip (director al Departamentului de Inginerie Minieră, Topografie și Construcții), prof.univ.dr.ing.ec. Eduard Edelhauser (director al Departamentului de Management și Inginerie Industrială), cărora li s-a alăturat responsabilul ediției din acest an a evenimentului, asistent univ.dr.ing. Izabela Apostu.

Moderatori ai secțiunilor de prezentare a lucrărilor realizate de stundeții participanți la ediția a XVIII-a a Simpozionului național studențesc Geoecologia au fost: prof.univ.dr.ing. Vlad Codrea, conf.univ.dr.ing. Clementina Moldovan, conf.univ.dr.ing. Daniela Ciolea, conf.univ.dr.ing. Emilia Dunca, conf.univ.dr.ing. Mihai Valentin Herbei, șef lucr.dr.ing. Mihai Popescu-Stelea, respectiv studenții: Mădălina-Flavia Ioniță, Maria-Alexandra Necoară și Serghei Leahu.

Dincolo de susținerea propriu-zisă a lucrărilor realizate de participanți, o parte din studenții și cadrele didactice ale evenimentului au participat și fizic la un eveniment de educație civică, desfășurat duminică, 9 mai 2021 în zona turistică Cheile Tăii din orașul Petrila unde a fost organizată o acțiune de ecologizare a zonei, la inițiativa Asociației San Montan, acțiune la care Universitatea din Petroșani este partener tradițional.

În concluzie, potrivit rectorului Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, ediția din acest an a Simpozionului Național Studențesc ”Geoecologia” a fost una de succes, confirmând importanța Facultății de Mine a Universității din Petroșani în structura învățământului superior din țara noastră. ”Atât interesul manifestat de studenți și cadrele didactice, cât și calitatea lucrărilor prezentate la acest simpozion, ne întăresc convingerea că Facultatea de Mine, este nu doar precursoarea universității noastre de astăzi, ci continuă să aibă un rol determinant în structura învățământului superior din Petroșani și din România. Îi felicit pe toți cei care au participat la ediția din acest an a simpozionului Geoecologica, în mod deosebit pe cei care au fost și premiați, aducând în același timp mulțumiri colegilor care s-au mobilizat pentru ca acest eveniment să fie unul de ținută, în ciuda constrângerilor pe care pandemia încă ni le impune în organizarea  evenimentelor de acest fel. Îi felicit și pe colegii de la Facultatea de Științe, care au organizat la rândul lor, o nouă ediție a simpozionului studențesc ”Student, știință, societate” și vă mai aduc la cunoștință faptul că am decis amânarea simpozionului organizat sub egida Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică pentru toamna acestui an, când sperăm să ne putem întâlni față în față cu toți participanții”, a declarat prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.