Cum îşi pot transforma petroşenenii casa de la ţară într-o locuinţă modernă?

Home Economie Cum îşi pot transforma petroşenenii casa de la ţară într-o locuinţă modernă?
Cum îşi pot transforma petroşenenii casa de la ţară într-o locuinţă modernă?

Înconjurat de munți, municipiul Petroşani este un punct central de plecare spre diferite destinații turistice, o poartă de acces către mai multe stațiuni montane și domenii schiabile în sezonul de iarnă, mănăstiri și peșteri spectaculoase. Deschiderea către Transalpina, ori Defileul Jiului și tranzitarea zonei în scop turistic a condus la creșterea cererilor privind cazarea în zonă, Petroșaniul fiind cel mai mare oraș din Valea Jiului.

Deși viață urbană nu prezintă un interes ridicat, odată părăsit orașul, împrejurimile oferă peisaje spectaculoase cu o floră și faună bogată, motiv pentru care, localnicii au început să migreze în zona rurală pentru a construi sau renova vechi locuințe în scop personal sau turistic.

Atât de apreciate pentru liniște și naturalețe în ultima perioadă, investițiile imobiliare din zonele de sate implică și mari provocări pe care locuitorul urban modern trebuie să le depășească prin adaptarea la soluțiile moderne.

Descoperă 3 soluţii actuale prin care se poate moderniza o locuință de la ţară

  1. Alimentarea cu apă şi canalizare

Prima problemă pe care o întâmpină pentroşenenii mutaţi la sat, o reprezintă  chiar alimentarea cu apă și eliminarea apei uzate menajere, deoarece foarte multe zone nu sunt conectate la rețele de apă și canalizare în mediul rural. În aceste zone, alimentarea cu apă  a unei gospodării se realizează prin forarea unor puțuri la mari adâncimi din care se extrage apa manual, ulterior fiind transportată în locuința în diverse recipiente.

Pentru ușurarea stilului de viață și adaptarea la condițiile actuale care implică o locuință dotată cu baie și bucătărie conectate la un sistem de alimentare cu apă, principala soluție ar fi achiziționarea unui hidrofor prin care se va aspira apa din puțul forat prin intermediul unei pompe și se va transporta în locuința printr-un sistem de țevi.

Eliminarea apei uzate menajere este și ea o provocare, fiind nevoie de instalarea individuală a unei fose septice, o alternativă economică pentru asanarea rețelelor de apǎ dintr-o zonǎ lipsitǎ de un sistem central de epurare a apelor uzate menajere.

  1. Încălzirea eficientă a locuinţei

Odată rezolvată problema apei în gospodărie, o altă provocare necesită o soluție și anume asigurarea căldurii în întreaga locuință într-o manieră economică și sustenabilă. Fiind zonă de munte cu temperaturi coborâte, e nevoie de un sistem care să necesite implicare umană minimă și eficienţă mare din punct de vedere energetic.

Încălzirea fiecărei camere prin intermediul unei sobe tradiționale cu lemne nu mai reprezintă o soluție viabilă în prezent, deoarece au apărut metode mult mai moderne și eficiente de tipul centralelor termice. Având în vedere că în mediul rural, racordarea unei centrale la o rețea de gaze devine imposibil de realizat deoarece lipsește infrastructura necesară, montarea unei centrale termice pe peleți rămâne cea mai potrivită soluție, datorită combustibilului sustenabil și accesibil la preț.

  1. Încălzirea apei calde menajere

Dacă locuința nu este branșată la distribuția centralizată de apă caldă menajeră, așa cum este cazul caselor de vacanță sau celor construite în mediul rural, aceasta necesită identificarea unei soluții individuale care să implice doar racordarea la o sursă de apă și electricitate. Montarea unui boiler electric este cea mai simplă și rapidă soluție care poate să asigure apa caldă cu eficientă termică sporită și fără pierderi de căldură. Pe site-ul Instalatiishop.ro se poate comanda online o gama variată de astfel de instanturi privind încălzirea apei calde, care vor asigura confortul unei locuințe moderne chiar și într-o zona rustică.

În comparație cu montarea unor dispozitive racordate la rețeaua de gaze care implică autorizații în conformitate cu legislația în vigoare, boilerul electric necesită doar montarea aparatului fără alte operațiuni suplimentare.

În concluzie, turiștii sau locuitorii din zona Petroșani care decid să petreacă cât mai mult timp în natură, prin închirierea unei locuinței sau renovarea unei case vechi în împrejurimile rurale, se pot bucura de calitatea vieții de la țară înconjurați de natură, aer curat, dar și de avantajele unui trăi modern prin adoptarea unor soluții care le va îmbunătăți stilul de viaţă.

Sursă foto: Pexels.com