Autoritățile locale de la Lupeni abordează cu optimism anul cultural 2021

Home Administrație Autoritățile locale de la Lupeni abordează cu optimism anul cultural 2021
Autoritățile locale de la Lupeni abordează cu optimism anul cultural 2021

Nu doar în ceea ce privește activitățile edilitar-gospodărești s-au făcut pași importanți înainte, în ultimii ani, la Lupeni. Este evident pentru orice om de bună credință că viața socială și culturală a oamenilor din această localitate a Văii Jiului a cunoscut o din ce în ce mai mare efervescență, iar eticheta ”Lupeni –Capitală culturală a Văii Jiului” a devenit aici parte din realitatea cotidiană. Este la fel de adevărat că anul precedent a pus frână acestui capitol important din viața comunității locale din Lupeni, așa cum s-a întâmplat, din nefericire, peste tot în țară și în lume, din pricina pandemiei.

În ceea ce privește anul 2021, autoritățile locale de la Lupeni privesc cu optimism revenirea la normalitate, lucru încurajat de altfel și de situația pandemiei la nivel local și național. Același optimism a stat și la baza deciziei adoptate, imediat după aprobarea Bugetului local pentru acest an, de către Consiliul local Lupeni, care a răspuns inițiativei lansate de primarul Lucian Resmeriță și a aprobat un program de finanțare al acțiunilor cultural-sportive preconizate a avea loc în cursul acestui an. ”Credem în revenirea la normalitate, iar pentru cetățenii municipiului Lupeni această normalitate înseamnă și o viață cultural-sportivă intensă, cu evenimente organizate de Primăria Lupeni sau susținute de administrația locală. Iată de ce am aprobat un program de activități cultural-sportive pe care vrem să le organizăm în acest an, pe măsură ce legislația național va permite relaxarea măsurilor restrictive în această direcție. Am gândit acest program ținând cont de evenimentele aprobate de Consiliul Local al municipiului Lupeni în anii precedenți și de sumele alocate. Desigur, programul aprobat nu este unul exhaustiv sau strict în privința perioadelor propuse pentru organizare, așa cum, în aceeași măsură, dincolo evenimentele cuprinse în acest calendar, vom putea aproba și alte evenimente pe care le vom considera oportune sau benefice pentru comunitate”, spune Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Astfel, pentru organizarea principalelor evenimente cultural-sportive din anul 2021, autoritățile locale de la Lupeni au alocat un buget semnificativ, în sumă totală de 524.000 de lei. Majoritatea evenimentelor sunt programate pentru a doua jumătate a acestui an, iar faptul că unul dintre acestea – procesiunea ”Drumului Crucii” a putut fi desfășurat în bune condiții și fără probleme – constituie deja o notă de optimism în ceea ce privește derularea următoarelor evenimente. Potrivit calendarului aprobat de Consiliul Local Lupeni acestea sunt, următoarele:

* Ziua Eroilor/Înălțarea Domnului – 6 iunie;

* Zilele Culturii Maghiare în Valea Jiului – 31 mai și 15 octombrie;

* Ziua Copilului – 1 iunie;

* Nedeia Sânzienelor – 24 iunie;

* Zilele Municipiului Lupeni – luna iulie;

* Concursul de cros ”Ambruș” – luna august;

* Ziua Minerului (activități dedicate grevelor din 1929 și 1977 de la Lupeni) – 1-6 august;

* Festivalul Berii – în luna septembrie;

* Ziua Vârstnicilor – 1 octombrie;

* Ziua Educatorului – 4 octombrie;

* Festivalul național de folk ”Tatiana Stepa – Cântec pentru prieteni” – 16 octombrie;

* Toamna Lupeneană/Ziua recoltei – în luna octombrie;

* Festivalul de artă ”Lupul de argint” – în luna octombrie;

* Balul bobocilor – în luna octombrie;

* Ziua Națională a României – 1 Decembrie;

* Aprinderea iluminatului festiv de iarnă – în luna decembrie;

* Festivalul Crailor –  în luna decembrie;

* Gala de excelență – în luna decembrie;

* Festivalul de Crăciun și Revelionul – în luna decembrie.