Arcașii din Valea Jiului, loc secund în întrecerile naționale de la ”Cupa Casei Regale”

Home Stiri la zi Arcașii din Valea Jiului, loc secund în întrecerile naționale de la ”Cupa Casei Regale”
Arcașii din Valea Jiului, loc secund în întrecerile naționale de la ”Cupa Casei Regale”

După ce Federația Română de Tir cu Arcul a intrat, în anul 2011, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu, Casa Regală a României a devenit organizator al unei importante competiții sportive naționale a arcașilor, desfășurată anual la Predeal, în organizarea Federației Naționale de Tir cu Arcul și a Casei Regale a României.

Și în acest an, 91 de sportivi de la 19 cluburi de tir cu arcul din țară și-au dat întâlnire în perioada 14-16 mai 2021 pe stadionul de fotbal din localitatea Predeal, la o nouă ediție din ”Cupa Casei Regale” la tir cu arcul, concurând la categoriile Arc Olimpic, Arc Compound şi Barebow, masculin şi feminin. Între aceștia s-au aflat și sportivi ai secției de tir cu arcul de la Aninoasa, membrii ai SCM Deva care au participat cu un lot de 10 sportivi, însoțiți de antrenorii Viorel Hăbian și Zoltan Miklos.

Potrivit antrenorului Viorel Hăbian competiția a fost una cu standarde înalte, situate aproape de cele caracteristice unui concurs de nivel internațional, multe dintre meciuri fiind decise doar după ”săgeata de baraj”. În plus, în cadrul acestui veritabil regal de tir cu arcul a fost doborât și un record național. În acest context evoluția echipei din județul Hunedoara, din lotul căreia au lipsit alți 6 sportivi valoroși (care participă, împreună cu antrenorul Gigi Pușcă, la o altă competiție internațională pentru tineret din Slovenia), a fost una apreciabilă. Arcașii de la SCM Deva au încheiat evoluția lor la ”Cupa Casei Regale” pe un meritoriu loc secund, cu 45 de puncte, la doar 3 puncte distanță de liderul concursului – ACS Black Arrow Belcești, dar cu 20 de puncte față de următorul clasat – CSM Bacău și cu mult înaintea unor cluburi de elită precum Steaua București sau CSM Iași.

Acest rezultat a fost posibil grație performanțelor înregistrate de sportivii din Valea Jiului, la toate categoriile de concurs, după cum urmează:

  • Categoria Olimpic senioare: Beatrice Miklos (Locul I);
  • Categoria Olimpic seniori: Mario Țâmpu (locul II) și Ghenadi Iepuri (locul III);
  • Categoria Olimpic Barebow: Dacian Ranca (locul II);
  • Categoria olimpic cadete: Diana Hoca (locul I);
  • Categoria olimpic cadeți: Marco Tănăsescu (locul I);
  • Categoria compound cadeți: Luis Balaci (locul I)
  • Categoria echipe mixte seniori: Beatrice Miklos și Mario Țâmpu (locul I);
  • Categoria echipe mixte cadeți: Diana Hoca și Marco Tănăsescu (locul I);
  • Categoria echipe seniori: Mario Țîmpu-Ghenadi Iepuri-Răzvan Marcu (locul II).

Momente emoționante au avut loc și la premierea câștigătorilor, oficiată de Alteța Sa Principesa Sofia, care a înmânat trofeele pentru sportivii care au urcat pe podium, în aplauzele unei asistențe selecte din care au mai făcut parte, printre alții: Adrian Ștefan Cârstea (secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului), Adrian Ion Veștea (președintele Consiliului județean Brașov), Sorin Ioan Ciobanu (primarul orașului Predeal), Corneliu Postu (preșdintele S.M.A.P.), Marius Mateescu (viceprimarul orașului Predeal), handbalistul Nicolae Munteanu (medaliat olimpic) și prestigioșii campioni olimpici ai țării noastre Simona Gherman și Ana Maria Popescu (Brânză) dar și alți oficiali din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, precum şi din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

După regalul de la Predeal, pentru doi dintre sportivii de top al SCM Deva urmează un alt regal de tir cu arcul, care va avea loc în perioada imediat următoare, în Antalya (Turcia) unde România va fi reprezentată de sportivii Beatrice Mikloș și Mario Țâmpu, alături de antrenorul federal Viorel Hăbian. Campionatele Europene de tir cu arcul din Antalya sunt cu atât mai importante pentru că ele deschid seria calificărilor pentru participarea arcașilor la Jocurile Olimpice din această vară, de la Tokyo. Unde România speră că va fi prezentă și în competițiile acestei discipline sportive.