”Pandemie culturală” la Aztek Caffe Petroșani. Episodul I – Expoziție de artă plastică

Home Cultură ”Pandemie culturală” la Aztek Caffe Petroșani. Episodul I – Expoziție de artă plastică
”Pandemie culturală” la Aztek Caffe Petroșani. Episodul I – Expoziție de artă plastică

Odată ce pandemia sanitară bate pasul în retragere, oamenii își revin încet-încet la o viață normală, fără restricții. Conștienți că într-o astfel de normalitate, cultura este cel mai potrivit pansament pentru suflet, Alin și Manuela Crișan, proprietarii cafenelei Aztek Caffe din Petroșani – un spațiu care și-a câștigat deja renumele de cafenea a artelor – au creionat pentru această vară un program de evenimente artistice de cea mai bună calitate, care împreună cu o cafea de aceeași factură, constituie un veritabil antidot pentru distanțarea care ne-a îndepărtat unii de ceilalți mult prea mult timp.

Un prim eveniment din seria programului cultural al acestei veri, care se va derula la Aztek Caffe sub genericul ”Pandemia culturală” s-a consumat în acestei zile când terasa localului a devenit, preț de o zi, galerie de artă într-o primă expoziție de arte plastice a anului 2021 găzduită într-un spațiu neconvențional. Zeci de lucrări de mare artă, semnate de artiști al căror nume este unul semnificativ în cultura Văii Jiului (și nu numai !) au fost expuse aici, nu doar pentru a înnobila acest spațiu de socializare, ci mai ales pentru a le arăta trecătorilor că arta a supraviețuit, ca de fiecare dată, războiului care a îmbrăcat acum forma pandemiei.

În mod evident, cei care s-au oprit pentru o clipă pentru a vizita această expoziție semi-stradală, au fost fascinați de picturile în ulei pe pânză semnate de Petru Birău, Radu Chința, Mariana Rub, de acuarelele maestrului Eugen Bencău, de sculpturile în bronz ale lui Robert Hummel ori de cele în lemn ale lui Adrian Szuszer, de lucrările de artă fotografică ale lui Sorin Oprea și Sergiu Vințan sau de lucrările de artă contemporană (diaporame, ceasuri și diverse instalații) realizate de Nicolae Nicoară și Sorin Oprea. Mai mult, iubitorii de artă au avut șansa ca în locul unui vernisaj după regulile clasice ale evenimentelor de acest fel, să se bucure de privilegiul de a sta la o șuetă chiar cu apreciații artiști expozanți în cadrul acestui eveniment.

Sorin Oprea, cel căruia i se datorează această mobilizare a artiștilor într-o expoziție sui-generis, este de părere că doar o pandemie culturală este în măsură să readucă normalitatea la care sperăm și după care tânjim cu toții. ”Pentru cei care am reușit cumva să trecem, fără a fi contaminați de boală, peste această pandemie, revenirea la normalitate riscă să devină o lungă perioadă de convalescență, pentru că rănile sufletului se vindecă mai greu decât cele ale trupului. Sigur că, dacă privim înapoi în timp, vom constata că după fiecare război, cel mai ieftin și cel mai eficace medicament pentru suflet a fost, întotdeauna, cultura și arta. Avem și noi, acum, nevoie de un astfel de medicament și mă bucur că, împreună cu Alin și Manuela Crișan, am reușit să organizăm acest prim eveniment în care să oferim oamenilor bucuria de a vedea câteva lucrări de artă ale unor artiști din această zonă, în dorința noastră comună de a recupera timpul pierdut în ultimul an în care un inamic nevăzut ne-a ținut izolați, departe unii de ceilalți. Și sunt convins că vor mai urma și alte evenimente de acest fel !”, a declarat Sorin Oprea.

La ”Aztek Caffe” pandemia culturală a anului 2021 continuă. Iar gazdele dau asigurări că, rând pe rând, toate formele de exprimare artistică își vor găsi aici un spațiu propice pentru reîntâlnirea cu publicul. După expoziția de arte plastice, pe 11 iunie 2021 urmează un alt eveniment mult-așteptat, prilejuit de reîntâlnirea cu muzica folk, moment pentru care Cătălin Stepa, un alt prieten al cafenelei artelor din Valea Jiului ”Aztek Caffe” a răspuns deja prezent în spectacolul ”Pandemiei culturală”.