Fotografiile artistului vulcănean Francisc Nemeth fac ocolul pământului în Saloanele Internaționale de Artă Fotografică

Home Cultură Fotografiile artistului vulcănean Francisc Nemeth fac ocolul pământului în Saloanele Internaționale de Artă Fotografică
Fotografiile artistului vulcănean Francisc Nemeth fac ocolul pământului în Saloanele Internaționale de Artă Fotografică

Artist fotograf cu o impresionantă carte de vizită și cu un palmares artistic de excepție adunat în cei peste 50 de ani de activitate în domeniul fotografiei de artă, vulcăneanul Francisc Nemeth este și astăzi unul dintre cei mai activi exponenți ai acestui gen artistic din întreaga lume.

Acesta primește, așa cum chiar el recunoaște, în fie care zi invitații de a-și înscrie lucrările la expoziții și saloane internaționale de artă fotografică din întreaga lume. ”Fiecare dintre noi ne facem treburile la care ne pricepem. În lumea artei fotografice, în care mi-am găsit pasiunea de o jumătate de secol, activitatea se desfășoară destul de bine. Primesc zilnic invitații de la expoziții și saloane internaționale de artă fotografică din întreaga lume. Ce aș mai participa la toate, dar mi-ar trebui câteva pensii să pot achita taxele de participare. Așa că mă pot întinde, cât mă lasă buzunarul și răspund din când în când la câte o invitație”, spune Francisc Nemeth.

Iar atunci când face acest pas, lucrările sale se bucură nu doar de atenția iubitorilor de artă, ci și de admirația celor mai exigenți evaluatori din domeniul artei fotografice. Spre exemplu, la mijlocul acestei luni, Francisc Nemeth a fost prezent pe simezele Salonului Internațional de Artă Fotografică în circuit, care a avut loc în Luxemburg, Portugalia și Serbia sub genericul ”Focal Point Circuit 2021” cu 22 de lucrări, selecționate de juriul salonului pentru toate cele cinci genuri artistice ale acestuia: natură, portret, femei-bărbați-copii, foto color, foto alb negru. ”Pentru participarea la acest salon au fost permise câte 4 lucrări pentru fiecare categorie, deci în total 20 de lucrări. În ceea ce mă privește, cele 3 jurii internaționale au selecționat pentru a fi expuse pe simeze în total 22 lucrări ale mele, dintre imaginile pe care le-am trimis. Unele lucrări au fost alese de două sau de toate cele trei jurii și astfel apar mai multe decât numărul total permis. Dintre cele 20 de lucrări trimise, 14 lucrări diferite au fost alese de jurii. Consider că este un rezultat deosebit”, apreciază artistul Francisc Nemeth.

Între timp, au apărut și rezultatele unui alt mare Salon Internațional de Artă Fotografică, cel de la Kolkata – Tangra – India (”Pathsala 7 th International Salon Digital of Photographic Art 2021”), desfășurat tot în luna mai, unde juriul a selecționat 3 dintre lucrările trimise de artistul fotograf din Valea Jiului.

Astfel, într-o singură lună, 25 de fotografii artistice de o valoare incontestabilă aparținând maestrului Francisc Nemeth au putut fi admirate, simultan, în expoziții găzduite pe două continente. Acest fapt constituie un nou record personal al artistului, care spune că până acum, cel mai mare număr de lucrări expuse simultan în saloane internaționale de top a fost de 19. ”Sunt mulți fotografi care încearcă, dar care în toată viața lor nu reușesc să aibă 25 lucrări selecționate în saloane internaționale, nici chiar mai puține. Asociația Artiștilor Fotografi din România a fost înființat în 1956, dar în istoria județului Hunedoara eu am fost primul și singurul care a avut lucrări selecționate și expuse în saloane internaționale de artă fotografică începând din 1977, timp de peste cinci decenii. În cadrul Fotoclubului Electron am ajutat 4 colegi să aibă câte una sau două lucrări acceptate, cu toate că, de-a lungul timpului au tot trimis lucrări și cei de la fotocluburile din Lupeni, Petroșani, Simeria, Hunedoara, însă fără rezultate”, explică Francisc Nemeth.

Cunoscând pasiunea talentatului artist pentru fotografia artistică, meticulozitatea cu care-și alege subiectele și cea cu care-și realizează operele, nu mai sunt necesare alte argumente pentru a crede că la venerabila sa vârstă de  de ani 77 de ani, artistul fotograf Francisc Nemeth are încă multe recorduri de doborât și multe imagini spectaculoase de arătat iubitorilor acestui gen artistic de pe întregul mapamond. Desigur, într-un fel e destul de trist faptul că doar propria sa pensie este singurul ”sponsor” al acestui impresionant artist de talie internațională, al cărui nume face cinste comunității Vulcanului, Văii Jiului și României. Și nouă, tuturor !

Felicitări, maestre Francisc Nemeth ! Și mult succes pe mai departe în elita artei fotografice mondiale, acolo unde aveți deja un loc rezervat pentru totdeauna.