Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” vă invită la o călătorie ”Prin marile biblioteci ale lumii”

Home Cultură Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” vă invită la o călătorie ”Prin marile biblioteci ale lumii”
Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” vă invită la o călătorie ”Prin marile biblioteci ale lumii”

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 17 iunie 2021, ora 1300, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, o manifestare cultural-educativă intitulată „Prin marile biblioteci ale lumii”.

În cadrul acesteia se va face o amplă prezentare a unor celebre biblioteci, începând cu Biblioteca din Alexandria și cea a lui Celsus, Biblioteca Bodleiană din Oxford și Haein Sa din Coreea de Sud, de la Library of Congress din Washington la unele librării atipice din zilele noastre. Celor prezenți în sală li se va vorbi despre istoria cărții și a tiparului, despre suporturile pe care, de-a lungul timpului, a fost stocată informația, de la papirus, lut, lemn la hârtie și la suportul magnetic. Organizatorii dau asigurări că vor fi informații extrem de interesante, informații noi despre un subiect care interesează un foarte mare număr de iubitori ai cărții, de oameni pentru care mersul la bibliotecă a devenit o obișnuință.

”În istoria civilizațiilor, bibliotecile s-au dovedit a fi cele mai fidele și mai complete deținătoare ale comorilor culturale reprezentate, în primul rând, de cărți. Adevărate temple ale culturii, bibliotecile au jucat un rol esențial în viața culturală a fiecărui popor. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au conservat informații din toate domeniile cunoașterii și le-au lăsat moștenire generațiilor următoare prin intermediul bibliotecilor”, spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva.

Acesta arată că bibliotecile au atras și continuă să atragă un număr impresionant de oameni dornici de informație, oameni de toate vârstele care găsesc în carte, în lectură, modalitatea perfectă de a petrece timpul. „De câte ori te simţi nefericit şi ai nevoie de uitarea necazurilor; când ești rănit de viaţă, doreşti un suprem balsam; când ești sătul de banalitatea şi inegalitatea mediului, aspiri la societate (…) n-ai decât să întinzi mâna spre bibliotecă şi să chemi către tine acest talisman: Cartea”, după cum se exprima marele iluminist francez Montesquieu. Despre unele dintre cele mai renumite păstrătoare ale unor astfel de talismane va fi vorba și în materialul pregătit de Biblioteca Județeană.

În finalul manifestării vor fi adresate publicului întrebări legate de tema prezentării, iar cei care răspund corect vor fi răsplătiți cu premii constând în cărți și diplome.