Anchete minuțioase și cercetări științifice laborioase fac obiectul activităților cotidiene ale cercetătorilor de la INCD-INSEMEX Petroșani

Home Economie Anchete minuțioase și cercetări științifice laborioase fac obiectul activităților cotidiene ale cercetătorilor de la INCD-INSEMEX Petroșani
Anchete minuțioase și cercetări științifice laborioase fac obiectul  activităților cotidiene ale cercetătorilor de la INCD-INSEMEX Petroșani

Este deja un fapt arhicunoscut acela că, în laboratoarele Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) de la Petroșani sunt realizate aproape toate expertizele tehnice ale anchetelor privind producerea unor accidente cauzate de incendii și explozii, așa cum la fel de cunoscută, în țară și chiar peste hotare, este și activitatea științifică a cercetătorilor de la această instituție în diverse domenii ale științei și tehnologiei.

Ceea ce este mai puțin cunoscut opiniei publice este că, în spatele acestor activități ale cercetătorilor de la INSEMEX stau ore, zile și luni întregi de muncă, de analize minuțioase în laborator și, mai apoi, alte ore, zile și luni întregi de întocmire a documentelor oficiale care prezintă rezultatele muncii cercetătorilor. O parte din toată această activitate este prezentată acum, inclusiv prin intermediul mass-media, tocmai pentru ca oamenii să înțeleagă de ce, de multe ori, rapoartele unor expertize tehnice solicitate de organele de anchetă în urma unor accidente produse de incendii și deflagrații, nu sunt finalizate de pe o zi pe alta, dar și pentru ca oamenii să înțeleagă că în spatele medaliilor de aur obținute în mod constant la fiecare Salon național sau internațional de cercetare de către echipele de cercetători ale INSEMEX stă o muncă laborioasă a unor oameni de certă valoare profesională. Desigur, activitatea acestora este susținută de investițiile semnificative făcute în ultimii ani de către conducerea INCD INSEMEX Petroșani în achiziția de echipamente, laboratoare, tehnică de calcul și de specialitate, care constituie elemente definitorii în succesul activităților dezvoltare în cadrul acestui institut național de cercetare.

Spre exemplu, de câte ori se produc în România explozii și incendii soldate cu pierderi de vieți omenești, auzim de fiecare dată la știri că experții de la INSEMEX Petroșani sunt chemați să facă expertize și să prezinte procurorilor de caz care sunt cauzele care au stat la baza producerii acestor accidente tragice. Directorul general al INCD INSEMEX, dr. ing. George Artur Găman spune că întocmirea unui astfel de raport nu este o misiune tocmai ușoară, pentru că ea implică o atentă și responsabilă analiză, având în vedere că ”verdictul” are, de cele mai multe ori, consecințe deosebit de importante. ”Imaginile pe care oamenii le văd, în general, la televizor, la astfel de evenimente, sunt cele cu echipele noastre de cercetători, echipați cu acele echipamente de protecție, care intră în locurile unde au avut loc explozii, incendii ori alte tipuri de accidente investigate de noi, pentru a preleva probe. Realitatea este aceea că, pe de o parte, nu noi suntem cei care prelevăm probele, ci procurorii, iar această activitate este doar prima verigă dintr-un lanț foarte lung de activități de laborator în care analizăm extrem de atent aceste probe în vederea întocmirii raportului privind cauzele producerii respectivului accident”, explică dr. ing. George Artur Găman, directorul general al INSEMEX.

Explicațiile sunt completate de șeful Laboratorului de Simulări computerizate al INCD INSEMEX Petroșani, dr.ing. Nicolae Ioan Vlasin, cel care coordonează în mod direct acest tip de activități din cadrul institutului. ”La fiecare intervenție, se formează echipe specializate pe natura evenimentului respectiv, fie că e incendiu, explozie, sau altceva. Echipa e formată din colegi de la Departamentul Electric, de la Ventilație, sau Salvare, după caz, ca și din colegii laboratorului nostru. Ei pleacă la cercetarea la fața locului, intră în locul afectat cu aparate foto extrem de performante, dar și cu truse ce seamănă clar cu cele ale criminaliștilor. Este important de precizat că noi nu ridicăm niciodată probe, acestea fiind prelevate doar de către procurori. Prin dotările noastre tehnice utilizate pe teren, noi putem detecta însă prezența sau apariția unor substanțe periculoase, a unor gaze toxice explozive, sursele pe parte electrică a producerii unui incendiu ori migrarea gazelor toxice explozive în spațiul afectat”, spune dr. ing. Nicolae Ioan Vlasin.

Toate aceste elemente detectate la locul producerii accidentului, sunt mai apoi analizate atent în laboratoarele institutului de la Petroșani.  Iar cercetarea este realizată de specialiști care au nu doar obligația, ci și dorința de a arăta, matematic și fizic, pe baza probelor pe care le au la dispoziție, cu o precizie cât mai apropiată de exactitate, ce s-a întâmplat în locurile afectate de accidentele analizate. „Toate datele și probele luate de la fața locului sunt colectate și atent analizate în laboratoarele de la INSEMEX. Cu cât detaliile sunt mai multe, cu atât analizele, simulările pe computer, ori cele făcute în laborator, sunt mai exacte. Pentru acuratețe sporită, ele trebuie mai apoi validate și de experimentele pe care noi le facem, reconstituind în laborator ”scena” producerii situației analizate. De multe ori, aceste simulări sunt reluate de zeci de ori, fiind analizate practic toate posibilitățile cauzale ale producerii unui accident. Rezultatele tuturor acestor analize și experimente sunt introduse apoi în calculator, fiind întocmite rapoarte elaborate, care pot conține, de multe ori, mii de pagini”, mai spune dr. ing. Nicolae Ioan Vlasin.

Directorul general al INCD INSEMEX, dr.ing. George Artur Găman spune că fiecare dintre colegii săi acționează cu maximă atenție și responsabilitate în aria sa de responsabilitate, atunci când se fac astfel de expertize. ”Suntem conștienți că raportul nostru este nu doar unul care trebuie să explice, cât mai exact, ce s-a întâmplat, dar de cele mai multe ori acestea pun un verdict decisiv cu privire la stabilirea celor vinovați de producerea unor incendii, explozii sau alte tipuri de evenimente pe care suntem chemați să le expertizăm. Și din acest motiv, nu ne putem permite nici un fel de greșeală, motiv pentru care, chiar dacă elaborarea rapoartelor noastre este un proces de durată, uneori destul de îndelungată, vrem să fim siguri de exactitatea răspunsurilor pe care le oferim, de cele mai multe ori, organelor de cercetare judiciară”, spune dr.ing. George Artur Găman, directorul general al INSEMEX.

Și în ceea ce privește celelalte activități din laboratoarele INCD-INSEMEX Petroșani, care vizează alte tipuri de activități de cercetare ori elaborarea unor soluții inovatoare în domeniile de activitate specifice, echipele de cercetători ai apreciatei instituții din Valea Jiului își fac treaba cu aceeași meticulozitate și responsabilitate, dublate de pasiunea și profesionalismul certificat de atât de multe ori. Despre acestea însă, vom face referire într-un articol viitor.