Nicolae Forminte, antrenorul emerit al gimnastelor de aur de la Deva, a devenit ”Cetățean de onoare” al județului Hunedoara

Home Stiri la zi Nicolae Forminte, antrenorul emerit al gimnastelor de aur de la Deva, a devenit ”Cetățean de onoare” al județului Hunedoara
Nicolae Forminte, antrenorul emerit al gimnastelor de aur de la Deva, a devenit ”Cetățean de onoare” al județului Hunedoara

O festivitate emoționantă a deschis ședința de lucru din 28 iunie 2021 a Consiliului județean Hunedoara, prilej cu care antrenorul emerit al lotului național de gimnastică al României, Nicolae Valerian Forminte a fost distins cu titlul de ”Cetățean de onoare” al județului Hunedoara.

Însemnele acestei distincții i-au fost înmânate acestuia de către președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor. ”Am avut deosebita onoare de a-i înmâna titlul de Cetățean de Onoare al Județului Hunedoara, domnului profesor Valerian-Nicolae Forminte, pentru întreaga activitate desfășurată de dumnealui la Centrul Olimpic de Gimnastică de la Deva, pentru performanțele extraordinare obținute cu gimnastele pe care le-a antrenat și, implicit, pentru promovarea județului Hunedoara în lume. Domnul Valerian-Nicolae Forminte are în spate o strălucită carieră de antrenor și coordonator al loturilor naționale de junioare, al loturilor naționale și olimpice de senioare. Peste 20 de ani de activitate se leagă de prezența sa în ”cetatea gimnasticii” de la Deva, unde le-a antrenat pe marile noastre campioane cu care a cucerit numeroase titluri europene, mondiale și olimpice. Le mulțumesc colegilor consilieri județeni pentru votul acordat, pentru simpatia și admirația cu care l-au primit pe domnul Valerian-Nicolae Forminte, antrenor emerit, în cadrul scurtei ceremonii de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al județului Hunedoara”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

Inițiativa acordării acestei distincții, precum și proiectul de hotărâre supus aprobării CJH aparțin vicepreședintelui Consiliului județean Hunedoara, Ion Bădin. Fost jurnalist sportiv, acesta apreciază că prin acest gest se recunosc meritele unui om extraordinar, care a lucrat mai bine de 20 de ani în centrul Olimpic de la Deva și a pregătit generații și generații de campioane. ”Din mâinile sale au ieșit gimnaste care au performat la nivel european, mondial și la Jocurile Olimpice. Aceste titlu este o recunoaștere a eforturilor și a muncii depuse de domnul Valerian-Nicolae Forminte, pe care pot să îl numesc prietenul meu. Ca și gazetar sportiv am fost apropiat de lumea gimnasticii românești, cunosc îndeaproape performanțele atinse de domnul Forminte împreună cu gimnastele pe care le-a antrenat de-a lungul anilor la Deva. De asemenea, nu pot să nu fiu conștient de contribuția adusă de antrenorul Nicolae Forminte la promovarea imaginii județului Hunedoara peste hotare”, a declarat Ion Bădin, vicepreședintele CJH.

În vârstă de 65 de ani, Nicolae Forminte  este un antrenor de gimnastică român de talie mondială. A fost coordonator al lotului de gimnastică feminină al României între anii 2005 și 2010, prilej cu care s-a ocupat de pregătirea gimnastelor pentru și la Jocurile Olimpice de Vară de la Beijing (China) din 2008. De numele său se leagă performanțe notabile ale gimnasticii feminine, fiind antrenorul a numeroase gimnaste române de valoare mondiale cu care a adus României peste 100 de medalii olimpice, mondiale și europene. Simona Amânar, Lavinia Miloșovici, Gina Gogean, Claudia Presecan, Corina Ungureanu, Maria Olaru, Andreea Răducan, Sandra Izbașa, Adriana și Anamaria Tămârjan fiind doar câteva dintre gimnastele de aur ale țării, de pregătirea cărora pentru performanță s-a ocupat maestrul Nicolae Forminte. Cu toate că a demisionat de la lotul național de gimnastică al României la 1 iunie 2010, Nicolae Forminte a continuat să activeze ca profesor coordonator în cadrul Centrului Olimpic de Gimnastică de la Deva până în acest an, când ca urmare a atingerii vârstei de pensionare, contractul său cu Federația Română de Gimnastică a încetat.

Activitatea sa prodigioasă rămâne însă un reper al școlii de gimnastică, iar personalitatea sa marcantă, în lumea sportului dar și în viața publică, prin implicarea sa activă în viața comunității hunedorene, au primit un cuvenit gest de respect din partea celui mai important for administrativ al județului și, prin aceasta, a întregii comunități hunedorene care onorează un om de mare valoare profesională și morală.

Mulțumim, maestre Nicolae Forminte !