Mediul de afaceri din Valea Jiului solicită Guvernului reducerea cofinanțării pentru proiectele europene

Home Economie Mediul de afaceri din Valea Jiului solicită Guvernului reducerea cofinanțării pentru proiectele europene
Mediul de afaceri din Valea Jiului solicită Guvernului reducerea cofinanțării pentru proiectele europene

Cu toate că rolul mediului economic privat este invocat ca fiind unul decisiv în implementarea programelor speciale de dezvoltare care vizează regiunea Văii Jiului, reprezentanții acestui sector susțin că, în condițiile actuale, accesul firmelor din regiune la resursele financiare europene este mai mult unul formal.

Președintele Asociației ”Comitetul de inițiativă” (care reunește o bună parte din oamenii de afaceri din Valea Jiului, fiind singura asociație patronală a mediului de afaceri local), Constantin Fulga spune că Asociaţia Comitetului de Iniţiativă Valea Jiului (ACIVJ) a făcut pe parcursul anilor 2020 si 2021 numeroase demersuri pe lângă Guvernul României, europarlamentarii români şi instituţiile europene pentru a obţine o rată a contribuţiei proprii mai mici decât în regiunea Vest pentru proiectele implementate în Valea Jiului. ”Singura șansă reală pentru Valea Jiului, pentru ca oricare locuitor să poată avea o șansă reală de a-și dezvolta propria afacere, este reducerea cofinanțării la accesarea de fonduri europene pentru proiectele destinate mediului de afaceri. În acest moment, noi trebuie să asigurăm o cotă de 45% din valoarea unui proiect depus, la fel ca și cei de la Timișoara sau Arad, acolo unde potențialul economic este net superior celui din Valea Jiului. Noi credem că, dacă se dorește un sprijin real pentru mediul de afaceri din Valea Jiului,. atunci se poate ajunge la o cotă de confinațare a proiectelor europene de 10-15%.  Iar Comisia Europeană confirmă că Valea Jiului poate avea această oportunitate, iar decizia depinde de Guvernul de la București”, spune Constantin Fulga.

Acesta arată că în data 31.03.2021, ACIVJ a transmis o scrisoare vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi Prim Ministrului României, Florin Cîţu, prin care semnala, încă o dată, problemele cu care se confruntă întreprinderile din Valea Jiului care doresc să acceseze fonduri europene din cauza ratei scăzute a cofinanţării publice şi implicit a ratei mari a contribuţiei proprii. Răspunsul primit de la DG Competition, în numele vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, confirmă faptul că în urma aprobării regulamentului european privind ajutorul de stat, există posibilitatea ca în cazul proiectelor implementate în Valea Jiului, rata contributiei proprii a beneficiarilor să fie mai mică decât în celelalte zone ale regiunii, în condiţiile în care autorităţile române notifică acest lucru Comisiei Europene. Mai mult, Hubert de Broca, Head of Unit al DG Competition, își exprimă chiar convingerea că Guvernul României va lua o astfel de decizie, având în vedere condițiile speciale prin care trece, din punct de vedere economic și social, regiunea Văii Jiului.

În acest context, reprezentanții mediului de afaceri solicită cu insistență intervenția Primului Ministru în această direcție. ”Guvernul României trebuie să notifice Comisia Europeană cu privire la creşterea ratei cofinanţării publice pentru Microregiunea Valea Jiului și să asume acest lucru în programele de sprijin acordate Văii Jiului, regiune care este cel mai puternic afectată de restructurarea și închiderea industriei extractive și termoenergetice din Europa”, mai spune Constantin Fulga.