Municipiul Petroșani va avea prima stație de încărcare a vehiculelor electrice din Valea Jiului

Home Economie Municipiul Petroșani va avea prima stație de încărcare a vehiculelor electrice din Valea Jiului
Municipiul Petroșani va avea prima stație de încărcare a vehiculelor electrice din Valea Jiului

În municipiul Petroșani va fi amplasată prima stație de încărcare a vehiculelor electrice din Valea Jiului. Consiliul Local Petroșani a aprobat, miercuri, proiectul inițiat de primarul Tiberiu Iacob – Ridzi în acest sens.

Stația de încărcare este pusă la dispoziția municipalității, cu titlu gratuit, pe o perioadă de doi ani, de SC Euroelectric SRL – producător local al acestui tip de echipament și va fi amplasată, cu titlu provizoriu, în proximitatea sediului Primăriei Petroșani, pe considerentul că aici există și branșamentul electric necesar, precum și paza asigurată. Cheltuielile cu amplasarea și punerea în funcție a stației de încărcare sunt în sumă de 10.000 de lei.

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, a precizat că acesta este un proiect pilot, fiind prima stație de încărcare a vehiculelor electrice din Valea Jiului. Cu bani de la UE vor mai fi amenajate alte câteva stații de încărcare pe raza întregului municipiu, după ce schimbarea legislației europene permite și municipiilor accesarea de fonduri în acest sens, dar implementarea proiectului este de durată. ”SC Euroelectric SRL și-a manifestat disponibilitatea de a transmite în comodat municipiului Petroșani, pentru o perioadă de 2 ani, o stație de încărcare vehicule electrice SIAE – 2P – T32-02. (…) Având în vedere faptul că o parte dintre turiștii care vizitează zona noastră de o frumusețe naturală deosebită sunt proprietari de mașini electrice, am propus Consiliului Local aprobarea ofertei SC Euroelectric SRL de preluare în comodat a stației de încărcare și aprobarea regulamentului privind funcționarea și exploatarea acesteia”, a explicat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

De precizat că, în ultimii ani, politica și legislația europeană și națională au dezvoltat standarde de mediu mai ridicate pentru orașe și municipii. Vehiculele curate și eficiente din punct de vedere energetic, care au un rol important în politica climatică și energetică a UE, precum și electrificarea transportului reprezintă priorități pentru strategiile climatice și de eficiență energetică. CE a stabilit obiective ambițioase pentru eliminarea treptată a vehiculelor cu combustibil convențional din mediul urban, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea aerului.