Apa Serv continuă ”Povestea apei” la stația de epurare de la Dănuțoni, un loc unde legenda Împăratului Jiu prinde viață într-un graffiti care se anunță legendar

Pentru al patrulea an consecutiv, parteneriatul dintre Apa Serv Valea Jiului și Cercul de desen al Clubului copiilor și elevilor din Petrila, aduce în atenția unor copii deștepți și talentați ”Povestea apei”. Dacă în primii trei ani, micilor artiști pregătiți de profesorii Radu și Cipriana Chința în tainele artelor plastice, cei de la Apa Serv le-au prezentat ”povestea apei” în drumul ei din captările de pe râurile de munte, prin uzina de tratare de la Jieț și de aici, mai departe, la robinetul din casă, pentru acest an reprezentanții companiei de apă și-au propus să le arate copiilor cum funcționează stația de epurare a apelor uzate și care este importanța acesteia pentru mediul înconjurător și pentru oameni.

Povestea a început într-o frumoasă zi de 6 iulie (2021) în care mai mulți elevi ai Cercului de desen de la Clubul copiilor și elevilor din Petrila, însoțiți de profesorii lor Radu Chința și Cipriana Chința, cărora li s-a alăturat și prof. Cosmin Kiss – directorul Cluburilor copiilor din Valea Jiului au ”descălecat” în curtea Stației de epurare de la Dănuțoni (Aninoasa). Aici au fost întâmpinați de directorul general al Apa Serv, ing. Cristian Ionică, împreună cu șeful Stațiilor de tratare și epurare a apei, ing. Gheorghe Crâsnic și cu muncitorii din stație și laborantele de la Laboratorul central de analize al ASVJ. ”Ne aflăm astăzi aici pentru că din acțiunile de acest fel pe care le-am avut în ultimii ani la ApaServ împreună cu copiii de la Clubul Elevilor din Petrila, am constata că aceștia au înțeles foarte bine importanța protejării mediului și a surselor de apă care reprezintă sursa principală de apă potabilă din Valea Jiului. În anii anteriori, aceștia au vizitat stația de tratare de la Jieț și dacă au înțeles ce înseamnă o stație de tratare a apei și cum funcționează aceasta, am vrut să înțeleagă și ce înseamnă o stație de epurare, al cărei rol este cel puțin la fel de important în gestionarea resurselor de apă. Noi credem că e foarte important ca, în primul rând, copiii să înțeleagă aceste lucruri, să înțeleagă activitatea noastră, pentru că ei transmit informația mai departe, într-un mod absolut corect, iar acest lucru este esențial pentru ca oamenii să perceapă în mod obiectiv ce facem noi la Apa Serv”, a declarat Cristian Ionică, directorul general al ASVJ. â

Dacă acesta le-a prezentat oaspeților săi etapele epurării apelor uzate colectate la Stația de epurare de la Dănuțoni din toată Valea Jiului, prin rețeaua publică de canalizare, în cele două importante procese – treapta mecanică și treapta biologică – proceduri prin care apa este curățată de impurități și poate fi remisă din nou pe cursul Jiului fără risc de poluare, copiii au avut parte de data aceasta și de o poveste romanțată a acestor proceduri, prezentată de apreciatul profesor și scriitor petrilean Elisabeta Bogățan. Aceasta a istorisit cu pasiune ”Legenda străjerului Dănuț”, care completează superba ”Legendă a Împăratului Jiu și a soției sale Ana”, arătând că ”minunea prin care Dănuț a curățat apele Jiului, înnegrite de vrăjitoarea Baba, au făcut ca la sfatul unor oameni înțelepți și pricepuți, cum sunt cei de la Apa Serv, pe locul în care s-a stabilit legendarul salvator al apelor Jiului, Dănuț, loc cunoscut astăzi ca Dănuțoni, să fie ridicată o uzină modernă în care apele murdare sunt transformate, de data aceasta prin minunile tehnologiei inginerești, în apă vie.”

Impresionați de frumoasa poveste a apei, dar mai ale de legenda Dănuțonilor, micii artiști ai cercului de desen de la Clubul copiilor din Petrila și-au propus să o ilustreze, într-un fel unic, într-o ”bandă desenată” de mari dimensiuni, prin realizarea unui graffiti pe zidul depozitului de nămol rezultat din procesul de epurare. ”Copiii au fost încântați de lucrurile pe care le-au învățat aici despre procesul de epurare a apei, despre cum redevin curate apele din canalizare și, dar mai ales de frumoasele legende scrise și povestite cu atât de mult har de doamna Elisabeta Bogățan. Așa cum am procedat de fiecare dată, în cadrul acestui parteneriat cu Apa Serv, ne-am propus să recompensăm lăudabila inițiativă a gazdelor noastre prin ceea ce știm noi să facem cel mai bine. Așa cum cele două Jiuri se unesc aici, la Dănuțoni, și formează Jiul cel mare și puternic, așa și noi ne-am unit forțele în dorința noastră de a realiza o lucrare de artă stradală, respectiv o pictură în stil grafitti pe un zid care sper ca va da nu doar mai culoare culoare acestei zone, ci sper să devină un punct de interes pentru toți cei care vizitează zona”, a spus prof. Radu Chința, coordonatorul acestui proiect artistic.

Pentru concretizarea acestei lucrări, Apa Serv Valea Jiului a pus la dispoziția artiștilor întregul instrumentar necesar și toate condițiile aferente unei adevărate tabere de creație. Așa se face că, într-un timp record, primul modul din lucrarea artistică ”Povestea apei” este de pe acum finalizat și poate fi admirat de toți cei care trec pe DN 66A. El poartă de pe acum amprenta inspirației, talentului și muncii unor tineri artiști, cum sunt Daria Elena Herțeg, Dumitru Bogdan Sporea, Sofia Ioana Lukacs, Anca Valentina Avram, Giulea Maftei, Daria Marisa Dobre, Denisa Maria Coleșa, Eliza Gabriela Szabo, Dănuț Samir Urmă, Vlad Cristian Vesa, Darius Andrei Grecea, Alexia Ioana Olar și Cristiana Herțeg, precum și al inimoșilor lor dascăli, pasionații artiști Radu Chința și Cipriana Chința.

Încântați se arată și cei de la Apa Serv Valea Jiului, care-și propun să ducă mai departe acest proiect de succes. ”Trebuie să recunosc faptul că ediția din acest an a proiectului ”Povestea apei” a fost una deosebită. O dată pentru că noi am reușit să scoatem în evidență și importanța majoră pe care o are funcționarea stației de epurare a apelor uzate de la Dănuțoni, dar mai ales pentru că din colaborarea cu acești copii atenți, deștepți și talentați, actul nostru de educație s-a transformat și într-un act artistic deosebit. Știu că acest prim modul din peretele de graffiti va întoarce privirile trecătorilor către această stație și, pentru că mai avem la dispoziție pereți numai buni ca spațiu de creație, dar și dorința copiilor de a continua acest proiect, ”Povestea apei” merge înainte. la finalul ediției a patra le mulțumesc tuturor celor care s-au mobilizat pentru evidentul succes al ediției din acest an și-i asigur că Apa Serv rămâne în continuare o carte deschisă pentru toți cei care vor să cunoască activitatea noastră”, a concluzionat Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.