Lauri pentru creațiile compozitorului lupenean Bela Andrași la Festivalul Național de Creație ”Mamaia Copiilor”

Home Stiri la zi Lauri pentru creațiile compozitorului lupenean Bela Andrași la Festivalul Național de Creație ”Mamaia Copiilor”
Lauri pentru creațiile compozitorului lupenean Bela Andrași la Festivalul Național de Creație ”Mamaia Copiilor”

Ediția cu numărul 21 a Festivalului Național de Creație și Interpretare ”Mamaia copiilor”, desfășurată în perioada 9-10 iulie 2021 la Constanța a fost un prilej de bucurie și pentru compozitorul lupenean Bela Andrași care, deși se află la primul concurs de creație de asemenea anvergură, a reușit să urce de două ori pe podiumul concursului artistic. O dată cu piesa ”Nu mai este timp”, pe versurile semnate de Camelia Florescu, în interpretarea solistei Teona Răcheriu – melodie care s-a clasat pe Locul al II-lea al competiției aferente ediției restante din anul 2020 (amânată din cauza pandemiei). A doua oară cu piesa ”Sus pe val”, realizată în aceeași echipă de creație Bela Andrași-Camelia Florescu-Teona Răcheriu, melodie care a câștigat locul I la categoria ”școlari 2021”.

”Este un mare examen pe care l-am luat, într-un festival la care au fost prezentate creații ale celor mai titrați compozitori ai momentului. Sunt mândru și le felicit pe tânăra interpretă Teona Răcheriu și pe textiera Camelia Florescu, împreună cu care am reușit, în acești ultimi doi ani atât de grei pentru toată lumea să închegăm o echipă de creație capabilă să genereze performanță în arta muzicală la cel mai înalt nivel. Mulțumesc pentru încredere tuturor celor care ne-au încurajat, cu convingerea că vom reuși și mulțumesc Divinității că ne-a fost alături în acest parcurs către podiumul de la Mamaia copiilor”, ne-a declarat compozitorul Bela Andrași.

În opinia cunoscutei și apreciatei artiste Camelia Florescu, cea care semnează mare parte din textele compozițiilor lui Bela Andrași, succesul repurtat de acesta la ”Mamaia copiilor” este cu atât mai important cu cât vine nu doar de la prima prezență a acestuia în clubul select al muzicienilor din țara noastră, alături de nume mari precum Nicolae Caragea, Mihai Alexandru sau Marcel Iorga, ci pentru că piesele sale muzicale, încredințate mai ales Teonei Răcheriu, dar și altor tineri artiști prezenți în acest concurs – Sara Maria Dan, Alecsia Ilieș – au fost apreciate de juriul format din prestigioșii muzicieni Bogdan Dragomir, Viorel Gavrilă și Adrian Romcescu.

Dincolo de cele două piese premiate în această dublă ediție a celui mai titrat festival de creație și interpretare muzicală pentru copii, compozițiile semnate de echipa Bela Andrași (compozitor) – Camelia Florescu (textier), de frumoase aprecieri s-au bucurat și celelalte compoziții prezentate în concurs, respectiv piesele: ”Nu e niciun secret” (interpretă: Teona Răcheriu), ”Întrebări pentru părinți” (interpretă: Sara Maria Dan) și ”Poți să zbori” (interpretă: Alecsia Ilieș) aceasta din urmă fiind o altă voce a Văii Jiului cu perspective reale de afirmare pe scena muzicii ușoara din țara noastră.

Festivalul național de creație și interpretare ”Mamaia copiilor”, organizat de Asociația Culturală ”Mamaia copiilor”, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Societatea Româna de Radio, Radio România Regional, Casa de Cultură a Sindicatelor Constanta, Teatrul de Copii si Tineret  ”Căluțul de Mare” cu sprijinul Consiliului Județean Constanța este, în mod cert, un etalon în rândul festivalurilor de muzică ușoară pentru copii din țara noastră. Înființat de regretatul compozitor Aurel Manolache (despre care ne amintim cu plăcere că a fost distins cu titlul de Cetățean de onoare al orașului ”Aninoasa”, acolo unde a condus Festivalul Național ”Voci de copii”, după ce corul cu același nume din Aninoasa coordonat de prof. Didina Botgros, a fost laureat al Festivalului pentru copii de la Mamaia), în prezent acesta este organizat sub coordonarea unei echipe formate din Liviu Manolache, Cristina Chiș și Cristina Manoliu-Săvulescu.