Vernisaj remarcabil de artă plastică la galeria Casei de cultură a Studenților de la Petroșani / ”Joaca cu cretele colorate” sau parcursul artistic de la fotografie la pastel și de la pictură la ”transfotografie”

Home Cultură Vernisaj remarcabil de artă plastică la galeria Casei de cultură a Studenților de la Petroșani / ”Joaca cu cretele colorate” sau parcursul artistic de la fotografie la pastel și de la pictură la ”transfotografie”
Vernisaj remarcabil de artă plastică la galeria Casei de cultură a Studenților de la Petroșani / ”Joaca cu cretele colorate” sau parcursul artistic de la fotografie la pastel și de la pictură la ”transfotografie”

La aproape două decenii de la prima tabără studențească de creație artistică organizată la Petroșani, sub egida Casei de cultură a studenților, care în timp a evoluat la statutul de simpozion internațional de arte vizuale, parteneriatul dintre apreciata instituție culturală din Valea Jiului și Secția de Artă Sacră de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca dă, în mod constant, valoare acestui eveniment studențesc cu puternice conotații culturale.

La același standard s-a ridicat și ediția din acest an, a XIX-a a Simpozionului internațional de arte vizuale de la Petroșani, fapt  pe deplin evidențiat la vernisajul expoziției care încheie tabăra de artă plastică la care au participat și în acest an studenți ai Centrului de Creație și Cercetare Continuă ”Sf. Evanghelist Luca” al Facultății de Teologie ortodoxă, Secția Artă sacră de la UBB Cluj, sub coordonarea lectorului universitar doctor Marius Dan Ghenescu – Directorul ”Școlii Luca”. Activitatea tinerilor artiști Maria Elena Holhoș, Traian Jelnean, Mihai Onciu, Petruța Mioara G. și Ionuț Vărărean s-a concretizat într-o suită de lucrări de artă care îmbracă forma pastelului, acestea fiind realizate având drept sursă de inspirație fotografii ale reputaților artiști fotografi români Petrișor Crăciunoiu (artist freelacer stabilit în Marea Britanie) și Dorel Găină (profesor universitar la UAD Cluj Napoca), doi valoroși colaboratori ai proiectelor derulate la Casa de cultură a studenților de la Petroșani.

Directorul CCS Petroșani, prof.dr. Lavinia Hulea spune că ediția din acest an s-a dorit a fi și un experiment artistic inedit, pornind tocmai de la ideea ecfazei manifestată în transpunerea fotografiei în artă și viceversa. ”Parcurgerea fotografiei în pictură pare să parcurgă un proces întreit care începe cu ”citirea” textului sursă și sesizarea înțelesului denotativ și conotativ al acestuia, continuă prin conversia sursei și prefigurarea textului-țintă și se încheie prin materializarea conversiei și atribuirea pictorialității. Cât privește conversia, aceasta pare să implice două niveluri ale percepției – redefinirea și destabiltarea – care au legătură cu gradul de recognoscibilitate a textului-sursă (fotografia) în textul-țintă (pictura). Demersul artistic al participanților la simpozionul de arte vizuale din acest an este un exercițiu ecfastic care se străduiește să confirme efectivitatea imaginii în două medii diferite: fotografia și pictura”, explică prof.dr. Lavinia Hulea, curatorul expoziției.

Practic, după cum arată și lect.univ.dr. Marius Dan Ghenescu, fondatorul Școlii Luca și coordonator al studenților artiști participanți la acest proiect, expoziția intitulată ”Joaca cu cretele colorate” aduce pe simeze nu doar pasteluri de o realizare tehnică desăvârșită a celor 5 expozanți, ci pun în valoare exprimarea personalității artistice ale fiecăruia, într-un ”dialog” artistic inedit, dar de excepție, cu remarcabilii artiști fotografi Petrișor Crăciunoiu și Dorel Găină, dialog în care fotografia devine pastel și, mai apoi, creațiile de artă vizuală sunt reinterpretate cu măiestrie în compoziții de artă fotografică, într-un stil creativ pe care maestrul Dorel Găină îl definește drept ”transfotografie”.

Deși nu este o premieră în domeniul artelor vizuale, această ecfază pe tărâmul artelor plastice constituie o premieră în spațiul expozițional al Văii Jiului, iar modul în care aceasta este individualizată în creațiile expuse la galeria de artă a Casei studenților de la Petroșani, face din această expoziție una de înaltă ținută artistică, pe care vă recomandăm să o vizitați dacă iubiți, deopotrivă, fotografia sau pictura.

Merită, totodată, să consemnăm și faptul că prolifica colaborare pe tărâm artistic a Casei de cultură a studenților din Petroșani și Secția de Artă sacră a UBB Cluj stă la baza altor două valoroase proiecte culturale, care vor fi realizate în acest an, la Petroșani. Mai întâi, așa cum dezvăluie lect.univ.dr. Dan Ghenescu, toți studenții artiști și lucrările realizate de aceștia în taberele de creație desfășurate de-a lungul timpului în Valea Jiului se vor regăsi între coperțile unui volum de carte intitulat ”Coletul cu artă” care va fi lansată în toamna acestui an. Tot așa, prof.dr. Lavinia Hulea și-a propus să valorifice lucrările de arte vizuale (picturi, fotografii, sculpturi etc.) realizate în decursul celor două decenii în taberele de creație găzduite în Valea Jiului, acestea urmând să fie expuse laolaltă într-un spațiu al Casei de cultură a studenților din Petroșani, constituind un veritabil ”mini-muzeu” al artelor plastice care poate deveni un reper pe harta turistică și culturală a Văii Jiului.

 

Felicitări, tuturor !